ODGOVOR NA EPIDEMIJU

NENAD BAKIĆ KRITIZIRA POBORNIKE OŠTRIH MJERA: ‘Katastrofalno podbacuju u analizama, kako impotentnošću, tako i dosegom’

‘Potpuna je neistina da oštomjeraši ne vole i ne žele analize, naprosto u njima katastrofalno podbacuju – kako impotentnošću (nemogućnošću da išta proizvedu), tako i dosegom

Matematičar i inovator Nenad Bakić objavio je jutros na Facebooku komentar u kojemu se osvrće na pobornike oštrih mjera za koje tvrdi da nisu sposobni za adekvatne analize i da ne vole vizualizacije numeričkih podataka.

“Među pobornicima ‘oštrih mjera’ (ponekad iz zovem ‘oštromjeraši’, što nije pežorativno, ali vidim da neke ljuti), u zadnje vrijeme je postala kao neka stvar ponosa da oni NEMAJU (i kao ne žele) nikakve modele i analize kojima podržavaju svoje teze, odnosno da oni tome pristupaju dogamtski. Uzdizanje dogme na pijedestal je dobro znana osobina neznanstvenih i totalitarnih društava.
U medijima i na FB im je pak glavno djelovanje neko nemušto kritiziranje onih koji imaju (konkretno Lauc i moja malenkost), ali čak i u većoj mjeri samo izrugivanje ‘Haha gle ih oni imaju analize, misle da je to nešto!’.

Oštromjeraši naročio ‘kao’ ne vole vizualizaciju informacija, uglavnom grafikone (koji vizuliziraju numeričke podatke, koji su naravno 90% epidemiologije). MEĐUTIM, potpuna je neistina da oštomjeraši ne vole i ne žele analize, naprosto u njima katastrofalno podbacuju – kako impotentnošću (nemogućnošću da išta proizvedu), tako i dosegom”, tvrdi Bakić.

ĐIKIĆ I LENHARD SASULI PALJBU PO LAUCOVOM ISTRAŽIVANJU: ‘Tko zna statistiku, uočit će smrad do neba….’

ČETVRTINA ZAGREPČANA IMA PROTUTIJELA NA KORONU: Lauc i Primorac objavili rezultate istraživanja 

Razrijeđivanje stanovništva

“To ću vam dokazati nizom primjera u komentarima, ali njihovu analitičku impotentnost možda najbolje ilustrira ovaj grafikon. Rekao bih glavni ideolog oštromjeraša, (kineski) akademik Rudan je nakon već prolaska vrhunca prvog vala otvoreno pisao da je ‘razmišljao’ (nije tajna, iz njegovih tekstova vidimo da je sam sebe vidio kao ‘alfu i omegu’ hrvatskog odgovora na epidemiju, ‘čovjeka kojeg se slušalo’, a lako moguće da je to i bio) o zero-covid zoni koja bi uključivala Hrvatsku, Crnu Goru, Sloveniju, Slovačku i Bugarsku (nije šala, link je dolje) i bila prva ‘oslobođena zona, kao u ratu’, s koridorima između.

DA JE g. Rudan znao vizulaizirati informacije, vidio bi da se radi o sljedećem (grafikon je moj) i da je ideja potpuno besmislena, ali ono baš luda. Vjerujem da je i iz nemogućnosti vizualizacije i računanja već i najavljivao GPS praćenje i ‘razrijeđivanje stanovništva’. podsjećam on je te stvari ne ‘razmišljao’ nego već i najavio i ‘razrijeđivanje stanovništva prema kućnom broju’ čak nije ni smatrao kontroverznim.

Neprijeporno je da su u prvom valu presudnu ulogu na Stožer imali znanstvenici, među kojima je g. Rudan bio najistaknutiji, te su diskusije na Znanstvenom savjetu bile ključne. A ova o razrijeđivanju je propala jer su neki drugi znanstvenici na Savjetu upozorili da 10 nije djeljivo s 3 (predlagao je ‘razrijeđivane’ na 3 ili 5 grupa) i tako da je diskusija išla u tom smjeru. Da je g. Rudan malo bolje znao matematiku, ma samo malo bolje, možda bi ideja i prošla.

Općenito, nemogućnost analize, sinteze, pa i vizualizacije ti onemogućava jasno razmišljanje, pa tako neki od njihovih istaknutiji ponosno pokazuju (nije šala) kako se od virusa na aerodromu štite potkapom, a onda ovi koji su ispod njih u hijerarhiji to s diviljenjem promatraju. Tražiš iz druge zemlje najoštrije intervencije u Hrvatskoj, a misliš da te potkapa štiti, što reći… Znam da vam ovo zvuči malo šaljivo oko pobornika oštrim mjera i analiza, ali nažalost, istina je, pogledajte u komentarima”, piše Rudan.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr