Play ponuda

'Nemojmo si umišljati, ili jesmo ili nismo katolici'

shimmer fallback

'Nemojmo si umišljati, ili jesmo ili nismo katolici. Ako jesmo, onda se to mora očitovati na svim područjima života', rekao je Papa Benedikt XVI.

5.6.2011.
19:06
Play ponuda

Središnji događaj drugog dana papina boravka u Zagrebu bilo je misno slavlje na Hipodromu na kojem se okupilo oko 300.000 ljudi. Dok je papa u propovijedi kritizirao sekularizaciju koja se širi Europom i trend da se suživot tretira kao zamjena za brak, krčki biskup i predsjednik Vijeća HBK za obitelj Valter Župan otišao je korak dalje - kritizirao je sve oblike partnerstva i zajedništva izuzev onog bračnog između muškarca i žene te uputio zahtjev vlasti da revidira zakon koji dopušta pobačaj.

Tijek drugog dana posjeta Pape pratite na Danas.hr-u gdje možete pročitati i najbitnije momente jučerašnjeg boravka Svetog Oca u Zagrebu.

Pred sam odlazak iz Hrvatske, Papa Benedikt XVI. s početkom u 17 sati u zagrebačkoj katedrali predvodio je "Večernje" - liturgijsku molitvu koja se slavi u sumrak. Pred zagrebačkom katedralom dočekali su ga brojni vjernici, a dobrodošlicu mu je poželio kardinal Josip Bozanić.

Obraćajući se papi, Bozanić je u pozdravnom govoru rekao da je zagrebačka prvostolnica mjesto gdje se spajaju, prošlost, sadašnjost i budućnost hrvatske kulture. Spomenuo je da je prije 10 godina Benedikt XVI. na ovom mjestu predvodio misu povodom obljetnice smrti kardinala Franje Šepera. Također, kardinal Bozanić se u uvodom govoru zahvalio papi što se došao pomoliti nad grobom Alojzija Stepinca.

Kardinal Bozanić čestitao je papi 60. obljetnicu zaređenja i darovao mu sliku Majke božje od Kamenitih vrata. Papa je uzvratio i Bozaniću i zagrebačkoj katedrali poklonio zlatni kalež.

"Nemojmo si umišljati, ili jesmo ili nismo katolici. Ako jesmo, onda se to mora očitovati na svim područjima života", rekao je papa na hrvatskom jeziku.

Brojne biskupe i svećenike koji su sudjelovali u molitvi u katedrali pozvao je da se zauzimaju za pomirenje među svim kršćanima te za pomirenje među kršćanima i muslimanima.

Pomolio se na Stepinčevom grobu

Benedikt XVI. rekao je kako se u molitvi želi prisjetiti Alojzija Stepinca koji je "postao živa slika Krista patnika, čiji herojski život i danas približava vjernike hrvatskih biskupija".

"Stepinčevo mučeništvo označava vrhunac nasilja usmjerenih protiv Crkve tijekom užasnog razdoblja komunističkih progona. Hrvatski katolici, a posebno kler, bili su predmetom mučenja i sustavnih nasilja, koji su išli za tim da razore Katoličku crkvu, počevši od najvišeg mjesnog autoriteta", rekao je papa.

Nakon liturgije papa se kratko pomolio na Stepinčevom grobu.

Podsjetimo, Papa Benedikt XVI. boravi u Zagrebu od subote ujutro kada je u 10.45 sletio na Pleso. U zgusnutom rasporedu tijekom jučerašnjeg dana posjetio Ured predsjednika na Pantovčaku gdje se susreo s predsjednikom Ivom Josipovićem, potom je otišao prema Apostolskoj nuncijaturi gdje ga je dočekala premijerka Jadranka Kosor.

U papamobilu se oko 18 sati centrom Zagreba dovezao do zgrade HNK gdje ga je čekalo 700 hrvatskih uglednika kojima je održao govor u kojem je dao svoju viziju modernog društva kroz prizmu krize savjesti. Na glavnom zagrebačkom trgu oko 25.000 mladih dočekalo je papu kao zvijezdu. Molitvenim bdijenjem na Trgu završio je jučerašnji program papina dvodnevnog posjeta, a tijekom nedjelje, osim jutarnje mise na Hipodromu, slavio je molitvu Večernje s biskupima, svećenicima, redovnicima, redovnicama, bogoslovima i sjemeništarcima te se pomolio na grobu blaženog Alojzija Stepinca u katedrali u Zagrebu.

Oproštaj od pape na Plesu najavljen je za 19,45 sati.

specijal-201012070191004-Papa Benedikt XVI. u Hrvatskoj

Vezani članci:

arti-201106040334006 arti-201106040287006 arti-201106040038006 arti-201106040020006 arti-201106040046006

Play ponuda
Play ponuda