RATNI ZLOČINI U BOSNI?

UZBUNA U DRŽAVNOM VRHU ZBOG OPTUŽBI PROTIV HRVATSKIH GENERALA: MUP RS objavio za što ih je prijavio, reagirao i premijer Plenković

Premijer Andrej Plenković danas je izjavio da tek treba vidjeti o čemu je riječ kada su u pitanju navodne kaznene prijave protiv hrvatskih generala u BiH, ali je naglasio da će službeni Zagreb razgovarati s vlastima BiH i bez uplitanja u rad pravosuđa osigurati zaštitu i nacionalnih interesa i časnika hrvatske vojske.

“Treba vidjeti o čemu je riječ, dok nema optužnica stvari su na razini ovakvih pokušaja koji su se i ranije događali. Suradnji ćemo trezveno i racionalno pristupiti”, kazao je Plenković novinarima nakon konferencije o sadašnjosti i budućnosti europskog projekta.

REPUBLIKA SRPSKA PODNIJELA PRIJAVE PROTIV 16 NAŠIH GENERALA: Na popisu Ante Gotovina i Damir Krističević!

Beogradske Večernje novosti objavile su danas da je ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske podnijelo sudu u Bosni i Hercegovini kaznene prijave protiv 16 hrvatskih generala zbog ratnih zločina, među kojima su i Ante Gotovina i ministar obrane Damir Krstičević.

Nešto kasnije glasnogovornica MUP-a RS Mirna Miljanović kazala je za N1 kako je riječ o deset prijava za ratne zločine koje je Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske podnijelo u razdoblju od 1996. do 2010. godine. Odnose se na zločine počinjene na području općina Mrkonjić Grad, Šipovo, Ribnjik, Jezero, Jajce, Banjaluka, Srbac, Gradiška. “Riječ je o vojnim akcijama koje je provodila Hrvatska u akcijama ‘Maestral’, ‘Oluja’, ‘Južni potez’, ‘Petrovačka cesta'”, dodala je glasnogovornica MUP-a RS.

“Na izvještajima se nalaze pripadnici HVO-a i određeni generali. Svi izvještaji su predani u nadležnost Tužiteljstva BiH i oni provode istragu o njima”, rekla je Mirna Miljanović.

Na te informacije Plenković je rekao da će Zagreb razgovarati s vlastima BiH, osigurati zaštitu i nacionalnih interesa i spomenutih časnika hrvatske vojske.

“Nemamo nikakvoga straha. Hrvatska vojska je bila angažirana na oslobađanju teritorija BiH od velikosrpske agresije na čelu sa Slobodanom Miloševićem. Sve što smo radili bilo je na temelju dogovora predsjednika Franje Tuđmana i Alije Izetbegovića. Nemamo dvojbi o strateškom doprinosu”, poručio je premijer Plenković.

‘HRVATE ŽELE ZASTRAŠITI I NAVESTI NA ISELJAVANJE’: Predsjednica o prijavama protiv hrvatskih generala

Na pitanje jesu li te kaznene prijave zapravo uplitanje politike u pravosuđe, premijer je rekao da to ostaje za vidjeti.

“Svi ratni zločini, sva kaznena djela trebaju biti istražena, procesuirana, a oni koji su odgovorni za to trebaju odgovarati. To je načelo od kojega ne odstupamo. Tempirane, orkestrirane ili selektivne procese osuđujemo. Ne uplićemo se u rad pravosuđa, ali štitimo hrvatske nacionalne interese”, rekao je premijer.

Detalji još nepoznati

Predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane Ivan Anušić i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved nisu u petak komentirali navodne kaznene prijave u Republici Srpskoj protiv 16 hrvatskih generala, navodeći da nemaju službenu potvrdu te informacije.

Nismo dobili nikakve službene informacije o tome, osim onoga što se moglo vidjeti o medijima, rekao je Medved nakon trosatne zatvorene sjednice Odbora posvećene uhićenjima deset zapovjednika HVO-a u Orašju, a na kojoj je bio i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan.

Anušić kaže da ne zna o kojem se broju optužnica radi, ni o imenima na njima.

Medved: Ne smijemo podleći histeriji

“Vrlo je važno ne podleći toj histeriji, jer očito je stvorena klima da se na temelju jednog napisa odmah stvara histerija i najavljuju određeni procesi”, odgovorio je Medved upitan za komentar 16 navodnih optužnica. Pozvao je da se ostavi pravosudnim i službenim tijelima te diplomaciji da utvrde što se stvarno događa.

Kod hrvatskih branitelja se ne smije stvarati dojam straha i histerije. Ako su dignuli te optužnice, tada će službena tijela i hrvatska Vlada znati način na koji će na njih odgovoriti, naglasio je ministar i pojasnio da tim koji je Vlada u formirala ima zadaću koordiniranja svih tijela i službi koja rade na organiziranju obrane.

“Budimo ozbiljni, jer radi se o ljudskim sudbinama i neodgovorno je donositi zaključke temeljem napisa u novinama”, poručio je ministar.

Povratak na Net.hr