Nemam što dati svojoj djeci za jesti, kako da učim vašu?

29.1.2013.
12:52

Vlada namjerava ukinuti povećanja plaća koja su si od 2001. godine naovamo priskrbili zaposleni u javnom sektoru, što će osobito nepošteno biti prema učiteljima i nastavnicima, upozorili su članovi Sindikata Preporod.

Naime, njima je odlukom Račanove vlade kroz kolektivni ugovor o selektivnom povećanju plaća učiteljima i nastavnicima povećana plaća uz uvjet da se mogu odreći povećanja ili umanjenja norme, ovisno o stažu. To se dogodilo jer je Vlada uvidjela da su plaće preniske, pa su im plaće tako povećane za 4, 8 ili 10 posto, ovisno radnom vijeku provedenom u prosvjeti.

Samo učitelji i nastavnici dali nešto zauzvrat

Učitelji s više od 20 godina staža tako su se zbog veće plaće odricali smanjenja kvote radnih sati za dva sata tjedno, a oni s više od 35 godina 6 radnih sati tjedno.

"Sve su se službe nakalemile na to u svojim granskim ugovorima i svi to danas imaju, ali nitko nije morao dati ništa zauzvrat (osim učitelja i nastavnika)", kazao je predsjednik sindikata Željko Stipić. Ukidanjem ovog povećanja svima, Vlada oštećuje prosvjetare i ukoliko se to dogodi, traže barem smanjenje radne norme za učitelje.

Cirkus s izjavama iz Vlade

Stipić je istaknuo i da su u srpnju prošle godine prosvjetarima plaće smanjene za 3, 5, 7 i 9 posto, a da s planiranim uštedama izjave o "povišicama" od oko 5 posto u prosvjeti prerastaju u cirkus.

"Ne može vam netko nešto uzeti, vratiti i to nazvati povišicom", poučio ih je. Realnost je takva da je učiteljima i nastavnicima od 2010. godine do 2013. zbog smanjenja plaća i povećanja troškova života standard pao za 30 posto, ukoliko se ostvare najave Vlade.

Ropstvo

Osim toga, plaće učitelja zaostaju čak 400 kuna za državnim prosjekom, a za onima u visokom školstvu za gotovo tri i pol tisuće kuna. Zato će ovaj udar, upozorava Stipić, najviše pogoditi one koji imaju najmanje.

"Imamo sve više vapaja s terena da su nam članovi u dužničkom ropstvu, da im prijete ovrhe, susreću ih kamatari, a oni moraju uz to raditi ovaj odgovoran posao", kazao je Stipić.

Na konferenciji je o tome govorila Marija Veronkica Cvjetković, učiteljica iz Osnovne škole Bukovac, čija je obitelj u ponedjeljak zbog deložacije umalo ostala na ulici.

'Životinjariti'

"Nemamo za pravnu pomoć, jer nemamo ni za režije ni za hranu, a očekuje se da budemo pokretači zemlje znanja", kazala je. Pitala je i kako se može očekivati od učitelja da si kupe ulaznicu za neki događaj na koji vode učenike iz razreda kad nemaju ni za kruh vlastitoj djeci. Njene kolege ne usude se ni ženiti ni osnivati obitelj, tvrdi.

"Moje kolege 'životinjare'", kazala je te nastavila: "Skupljamo im iza lijekove... 80 posto školstva čine visokoobrazovani, a nemamo za život. Ovo je uzbuna, ovo nisam samo ja. Ljudi se razbolijevaju, očajni su. A kolege s 20 godina staža će imati do 800 kuna manje plaće."

Uništavanje sindikata

Stipić je posebno upozorio na najave iz Vlade da će, ukoliko bude problema s provođenjem ušteda u javnom sektoru, doći do raskidanja granskih kolektivnih ugovora.

"To je prvi korak do uništavanja sindikata i oni su na to spremni. To je pakleni naum Vlade koji se ne smije dogoditi", kazao je Stipić zaključujući da bi nakon sloma sindikata i granskih ugovora ostala otvorena vrata raznim gubernatorima, poput onih iz Međunarodnog monetarnog fonda, da rade s učiteljima i nastavnicima što god žele.

Možda će te zanimati

TARAPANA /

Sudac se šokirao kad je vidio zadnji udarac raspojasanog Hrgovića: 'Aaaaa... To je to stari, dosta je, dosta'

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali