NEMAJU ZA KROV NAD GLAVOM U čitavoj Europi, mladi u Hrvatskoj najdulje ostaju s roditeljima

Među svim zemljama EU, mladi se najkasnije osamostaljuju u Hrvatskoj.
U prosjeku, mladi odlaze iz ‘gnijezda’ s 32 godine, pokazalo je istraživanje EUROSTAT-a.

Razlike u EU su drastične i tako Šveđani žive sami već s 19,6 godina, a Danci s 21.

– To je ozbiljan problem jednim dijelom uvjetovan tradicijom, a velikim dijelom materijalnom oskudicom. Upravo imam na predavanju studente iz cijelog svijeta kojima je teško objasniti da u nas u stanu od 60-ak kvadrata često žive tri generacije obitelji. To je naša sudbina jer država nikad nije mislila da treba uložiti u stanove za mlade te da je to investicija i budućnost zemlje. tumači prof. socijalne politike Gojko Bežovan, prenosi Večernji list.

No osim lošeg standarda za rekordno dug ostanak u roditeljskom domu kriva je i tradicija. Nakon Hrvatske, s roditeljima najdulje žive Slovaci ( 30,7), Maltežani (30,1) te Talijani (29,9). Regionalno gledano, s roditeljima se najdulje živi na Mediteranu “Italija nije siromašna, ali u njoj vlada lažni katolički moral u kojoj muška djeca ostaju živjeti s roditeljima pa ih se naziva mamonima” objašnjava prof Bežovan.

Iako je svugdje u EU se žene osamostaljuju ranije, razlika je najveća u Bugarskoj ( u kojoj žene odseljavaju s 26,8 a muškarci 31,3) Rumunjskoj (26,3 u odnosu na muških 30,7) i Hrvatskoj (30,2 naspram 33,7)

Povratak na Net.hr