NOVI OBLIK ZAŠTITE

NEMA VIŠE OBIJANJA BANKOMATA? Često su ih raznosili plinom pa uzimali novac, ali sada će se, potezom pera, tome stati na kraj

Rijetka situacija dovela je da se na istoj strani rasprave i HDZ, SDP, Suverenisti, Most…

Saborski zastupnici u četvrtak su pohvalili zakon kojim se u sve vanjske bankomate u Hrvatskoj tijekom iduće tri godine uvodi elektrokemijska zaštita, a to u praksi znači da će prilikom provale u bankomate i pokušaja otvaranja kasete s novcem, novac biti uništen prolijevanjem boje. Taj sustav prepoznat je kao najučinkovitiji za zaštitu novca i očekuje se da će značajno doprinijeti smanjenju kriminaliteta, kazao je državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić predstavljajući izmjene Zakona o zaštiti novčarskih institucija.

Sa sigurnosnog aspekta ovo je dobra zakon, ustvrdio je Boris Lalovac (SDP).  Pomake u osiguravanju imovine hvale i Željko Sačić (Hrvatski suverenisti) i Marija Selak Raspudić (Most). Još većoj zaštiti bankomata od provalla doprinijelo bi jasno označavanje bankomata s upozorenjem, smatra Selak Raspudić.  Josip Begonja (HDZ) ističe kao je nesporna potreba za daljnjim smanjenjem rizika i povećanjem zaštite osoba i imovine.

Tijekom posljednjih nekoliko godina naime uočen je trend porasta kaznenih djela teške krađe provaljivanjem na bankomate . Tako je u 2018. godine bilo 18 kaznenih djela, 2019. godine 35 kaznenih djela te 2020. godine 44 kaznena djela.

Prijeti nam inflacija?

Zastupnici su u četvrtak podržali i izmjene zakona o  indeksima koji se upotrebljavaju kao referentne vrijednosti kojima se predviđaju dvije nove vrste referentnih vrijednosti, referentna vrijednost Europske unije za klimatsku tranziciju i referentna vrijednost Europske unije usklađena s Pariškim sporazumom.

U raspravi o tom zakonu Boris Lalovac (SDP) upozorio je na dolazak inflacije u narednim godinama zbog tiskanja velike količine novca kako bi gospodarstva izašla iz recesije.

„Ljudi su trenutno u kućama, nitko ništa ne troši, nema investicija i sav taj natiskani novca ne izaziva inflaciju jer nema obrtaja, no kada krene otvaranje ekonomije taj će se novca početi trošiti i doći će do porasta inflacije”, ustvrdio je Lalovac.

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr