'OTKLJUČAVANJE'

‘NEMA VIŠE NA VERESIJU’: Ministarstvo financija sutra će ponuditi rješenje plaćanja dijela dugova veledrogerijama

Sličnih kriza s manjim ili većim dugovanjima veledrogerijama bilo je i prije, a znalci tvrde da je gotovo sigurno da bolnice neće, suprotno najavama, ostati bez lijekova

Ministarstvo financija bi već u petak trebalo naći rješenje za plaćanje dijela bolničkog duga za lijekove. O donošenju brzog rješenja razmišlja se jer bolnice ne bi ostale samo bez skupih lijekova, nego i svih ostalih, a neki od njih spašavaju život hitnih pacijenata, saznaje Jutarnji list iz Vlade.

Da uplaćenih 300 milijuna kuna nije dostatno za ukupni dug koji premašuje četiri milijarde kuna pokazalo se prije nekoliko dana pa se ovdje radi o dodatnoj financijskoj injekciji. Cilj je otključavanje dostave veledrogerija, a k tome, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), veledrogerijama je uplatio 680 milijuna kuna za lijekove koji se u ljekarnama izdaju na recept.

Ubuduće, svaki mjesec će se redovito podmirivati troškovi od oko 300 milijuna kuna, što je rezultat današnjeg sastanka predstavnika Ministarstva financija, Ministarstva zdravstva i HZZO-a, piše Jutarnji list.

SLAVKO JE SATIMA ČEKAO LIJEK ZA SUPRUGU KOJA BOLUJE OD RAKA: ‘Sestra je rekla da ga nema. Čuo sam i druge da psuju jer nema lijekova’

Dio duga podmirit će se prije što su dobre vijesti

Sličnih kriza s manjim ili većim dugovanjima veledrogerijama bilo je i prije, a znalci tvrde da je gotovo sigurno da bolnice neće, suprotno najavama, ostati bez lijekova. No, nema dvojbe da u opskrbi ima problema te da su građani uznemireni, a pacijenti u strahu. Dug će se dijelom podmiriti pa je bolje da se to dogodi ranije.

Odgovor na pitanje kakva je trenutačna situacija i je li se javio manjak lijekova ovisi o tome kome se u ovom trenutku postavi to pitanje. Dok se ne riješi barem polovica trenutačnog duga od 5,5 milijardi kuna, veledrogerije koje distribuiraju lijekove ljekarnama i bolnicama vele da “neće isporučiti ni kutije”.

Što se tiče bolnica, ravnatelji kažu da za tjedan dana imaju zalihe “običnih” lijekova. Dodaju da nisu upitni ni skupi lijekovi poput onih za pacijente s rakom te objašnjavaju da je to zato što se plaćaju direktno iz posebnog fonda za skupe lijekove.

PLENKOVIĆ KAŽE DA ONI NISU ‘KRUHA GLADNI’. Predstavnica: ‘I sama sam zvala i tražila lijek za tlak za svekrvu’

‘Nema više na veresiju’

Brzo rješenje je neupitno za ovu napetu situaciju, a tek se nakon toga mogu uslijediti dogovori o budućem načinu rada bez stresa. Od kraja prošle godine, ističu iz veledrogerija, šalju pisma ministrima Zdravku Mariću i Viliju Berošu, ali i premijeru Andreju Plenkoviću. U njima su potanko opisali rast duga kao i probleme koji će postati nepremostivi u nekom trenutku.

To se i dogodilo pa veledrogerije kažu da nemaju izbora nego uskratiti opskrbu kao što to njima čine proizvođači koji više ne priznaju “veresiju”, piše Jutarnji list. Iz veledrogerija pozdravili su najavu da će ubuduće HZZO redovito podmirivati svoje obveze prema ljekarnama, jer kako kažu, one čine čak tri četvrtine njihova poslovanja.

Dr. Mario Zovak, ravnatelj KBC Sestre Milosrdnice, optimističan je pa kaže da u toj bolnici nikada nije bilo uskraćivanja lijekova pacijentima, što se nada da će se dogoditi i ovaj put.

BOLNICA U ZABOKU IMA ZALIHU LIJEKOVA ZA DVA TJEDNA: Veledrogerije obustavile isporuku

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr