MIJENJA SE ZAKON

NEMA VIŠE MULJANJA: Korisnici subvencioniranih stambenih kredita uskoro će imati jednu važnu obvezu

Kandidati za subvencionirane stambene kredite, prema novim izmjenama i dopunama zakona, morat će imati prijavljeno boravište na adresi kupljene ili izgrađene nekretnine najmanje dvije godine nakon završetka subvencioniranja kredita

Prema postojećim odredbama Zakona o subvencioniranju stambenih kredita, svi koji su dobili kredite koje je subvencionirala Agencija za promet nekretninama moraju prijaviti prebivalište na adresi kupljenog stana ili kuće u roku od 30 dana od stupanja u posjed. No, taj dio Zakona je imao u sebi rupu koju su mnogi, pa čak i neki lokalni dužnosnici, zloupotrebljavali. Naime, nigdje nije propisano koliko dugo vlasnici subvencioniranih nekretnina moraju biti ondje i prijavljeni.

SJEĆATE SE NAČELNICE IMOTSKE OPĆINE S PREBIVALIŠTEM U ZAGREBU? Sud odlučio da se može vratiti na čelo Lovreća

Pet izmjena

Zbog toga je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine u petak u javno savjetovanje uputilo izmjene i dopune spomenutog zakona, kako bi se spriječila kratkotrajna prijava boravišta te zadržavanje potpore iako njihovi korisnici ne žive u tim nekretninama. Između ostalog, odredit će se da korisnik kredita i svi članovi kućanstva navedeni u zahtjevu moraju biti prijavljeni na adresi kupljene nekretnine najmanje dvije godine nakon završetka subvencioniranja kredita, piše Večernji.

Utvrdit će se i rok do 31. prosinca 2023. u kojem će APN objavljivati pozive za subvencioniranje stambenih kredita. Naime, postojećim je zakonom utvrđeno da APN raspisuje pozive samo do kraja ove godine. Novost su i stroža pravila odbijanja subvencija onima koji su ih već ranije ostvarili te jasnije definiran status maloljetnika za koje se odobrava dodatno subvencioniranje jer su članovi kućanstva. Određeno je i da u slučaju prodaje nekretnine ili gradnje većeg objekta nije potrebno vraćati subvencije.

Demografska mjera

Iz Ministarstva navode kako je od 2017., otkako se provodi program subvencioniranja stambenih kredita odobreno 16.611 subvencija, a samo na posljednjem je pozivu zaprimljen 4651 zahtjev. U obiteljima koje su koristile subvencije dosad je rođeno više od 2000 djece, pa naglašavaju kako se radi i o demografskoj mjeri. Subvencije pri otplati kredita za kupnju ili gradnju nekretnine traju najmanje pet godina.

NEZAPAMĆENA NAVALA NA APN: Agencija zaprimila rekordan broj zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita

 

Povratak na Net.hr