JEDINSTVENE OZNAKE

NEMA VIŠE MULJANJA S DEKLARACIJAMA NA HRANI: Europarlamentarci imaju tri jasna zahtjeva o isticanju podrijetla proizvoda

Europarlamentarci traže obvezno navođenje zemlje podrijetla prehrambenog proizvoda, ali i sirovine te isticanje bitnih karakteristika hrane i na prednjoj strani pakiranja

Europska unija nastoji uvesti promjene na deklaracijama prehrambenih proizvoda, kako bi kupcima bilo jasnije podrijetlo hrane. Europarlamentarci traže da se na deklaracijama prehrambenih proizvoda jasno istakne zemlja proizvodnje, ali i zemlja odakle sirovina, primjerice meso, dolazi.

Tako više neće biti moguće velikim slovima napisati da se radi o domaćem proizvodu, a zatim na poleđini pakiranja “mikroskopski” navesti da se radi o sirovini proizvedenoj izvan Europske unije. Želja im je da se obveza navođenja zemlje podrijetla s mesa, ribe i jaja proširi i na drugu hranu za koju je trenutno dovoljna oznaka “proizvedeno u EU”.

OPORBA U SABORU SUMNJA U KVALITETU HRANE NA POLICAMA: ‘One koji lošom hranom truju narod treba optužti za genocid’

“Često vidimo natpis s prednje strane velikim vrištećim slovima domaće, slavonsko, dalmatinsko, a kada se okrene na deklaraciju onim sitnim slovima, koja po zakonu moraju biti barem tri milimetra, ali to je jako malo, piše da je sirovina iz Mađarske, Španjolske”, pojašnjava za Dnevnik.hr europarlamentarna zastupnica Biljana Borzan.

Hrvatski europarlamentarci često u svojim raspravama kao primjer ističu med. “Napisati da je nešto mješavina meda iz Europske unije i van Europske unije, po našem mišljenju nije dovoljno. Želimo da se vrlo jasno naznači iz koje zemlje dolazi med, ali isto tako koji je omjer toga koji dio dolazi iz Europske unije, a koji dio dolazi van država Unije. Podaci koji su vezani uz bitne karakteristike hrane moraju biti ne samo na poleđini omota ili ambalaže, nego i na prednjoj strani”, ističe europarlamentarac Tomislav Sokol.

NEKE CIJENE SU PALE, ALI JE HRANA POSKUPJELA: Objavili koliko je prosječni Hrvat morao u siječnju dublje gurnuti ruku u džep

Uz to, radi se i na uvođenju jedinstvene, jasne i pregledne europske oznake za zdravu hranu kako bi kupci mogli lakše odabrati neki od dva slična proizvoda.

NEMA KRIZE ZA POLJOPRIVREDU: Domaći uzgoj bilja i stoke u korona-godini zabilježio najveći rast u proteklih 13 godina

Povratak na Net.hr