POBOLJŠANJE JAVNE UPRAVE

NEMA VIŠE ‘LAKO ĆEMO’: Mali gradić u Zagori odlučio stati na kraj neradnicima; ‘Bili su zaštićeni k’o lički medvjedi, ali sad je dosta’

U malom dalmatinskom mjestu pokrenuto je anketiranje građana o motiviranosti za rad javnih službenika koji će zatim biti plaćeni u skladu s dobivenim ocjenama.

Stanovnici Vrgorca uskoro će neugodne situacije s javnim službenicima moći zabilježiti u anketi. Dakle, ako im se nekome ne da raditi pa čini sve da ‘otkanta’ stranku, sada će se znati. Ujedno, i pročelnik Jedinstvenog odjela Goran Ćulav ocjenjivat će svoje podređene, koji će onda u skladu s time biti motivirani ili pak demotivirani. Uzrok neučinkovitog rada, kaže Ćulav, leži u tome što se rad državnoj službi rad slabo cijeni. “Bilo je dobrih radova i ranije, ali se ne bi ocijenili, i još gore, ne bi se proveli u djelo, i onda je logično da bi se izgubila motivacija”, kaže Ćulav.

Pravilnik o ocjenjivanju službenika i namještenika Jedinstvenog upravnog odjela Vrgorac naći će se na idućoj sjednici Gradskog vijeća. Prema ovom prijedlogu pročelnik će ocjenjivati službenike prema stručnosti, kreativnosti i samostalnosti, inicijativnosti, kvaliteti obavljenog rada, opsegu obavljenih poslova i poštivanju zadanih rokova, poštivanju radnog vremena, odnosu prema suradnicima i strankama u postupku, te timskom radu. Za svaki od ovih osam kriterija daje se od 1 do 5 bodova, piše Slobodna Dalmacija.

Prema riječima gradonačelnika Ante Pranića, nekima bi plaća mogla rasti i dvostruko, ako to, naravno, zasluže, no moguća je i ona druga krajnost – otkaz. Ovih sankcija neće biti pošteđeni ni direktori gradskih tvrtki. “Kad sam došao, bili su zaštićeni kao lički medvjedi. Morao sam ih ili ostaviti u sistematizaciji rada, ili im isplatiti ogromne otpremnine. Sada ih mogu razriješiti odmah, ako ne rade dobro svoj posao, a u tom slučaju sljeduje ih otpremnina u iznosu samo jedne plaće”, objasnio je Pranić.

Preopširan i neodređen zakon

“Ovo nije novost jer Zakon o državnim službenicima i namještenicima već predviđa ocjenjivanje kao mogućnost, no po mome je mišljenju revolucionarno to što smo ga povezali s izvršenjem proračuna. Za primjer, ako moramo naplatiti 400 tisuća kuna komunalnog doprinosa, onda je za to zadužen referent koji će biti ocijenjen i prema postotku naplate”, dodaje pročelnik Ćulav.

Rasponi unutar kojih će se ocjenjivati bit će i službeno propisani. “Ne sviđa mi se opširnost i neodređenost koju daje zakon u tom dijelu o ocjenjivanju, jer je ostavio puno prostora za subjektivnost, što mi ovim pristupom povezivanja s proračunom želimo izbjeći. Želim da svi znaju kako se može postići bolja ocjena, a ne da kasnije bude ‘nisam znao'”, kaže Ćulav.

Posao do mirovine više nije zagarantiran

A onih koji bi mogli ‘stradati’ ima već i sada. ‘To su oni koji nisu samostalni i ne poštuju ni rokove ni radno vrijeme. Nesamostalnost znači da, na primjer, ako dođe do problema, on o tome izvijesti mene dok sam ništa ne poduzima. Ili ako netko trenutno nije na radnom mjestu, kolega koji ga je u stanju zamijeniti dobit će bolju ocjenu od onoga koji će reći kako to nije u opisu njegova radnog mjesta. U tome, naime, i jest problem, svi znaju za svoja prava, ali neki sa sebe žele skinuti svaku odgovornost.”

Pranić veli kako ovaj pravilnik zapravo znači daviše  nema garancije da će netko na određenom radnom mjestu ostati do mirovine.

PREPORUKE IFO INSTITUTA: Smanjiti broj državnih službenika i njihove zarade, riješiti se onih koji su “plaćeni da ne rade”

Ocijenjivati će i građani

Osim pročelnika i gradonačelnika, i građani će isto moći davati svoje procjene. “Uskoro ćemo na samom ulazu u gradsku upravu postaviti stol s anketnim listićem koji će moći anonimno ispuniti svaki posjetitelj gradske uprave. Na njemu će biti nekoliko jednostavnih pitanja, a rezultati takve ankete mogu nam dati smjernice nečijeg rada. Osim gradskih službenika, anketni listić s prijedlozima, kritikama i ocjenama građani će moći ispuniti i za gradonačelnika, njegova zamjenika kao i za sve direktore javnih poduzeća i ustanova Grada Vrgorca”, kažu u Gradu. Pranić pak ističe kako anketa neće utjecati na samu ocjenu, ali će dati korisnu povratnu informaciju o tome tko radi, a tko samo čeka penziju.

Povratak na Net.hr