PRAVILA SU PROMIJENJENA

NEMA VIŠE BEZBRIŽNOG VRTIĆA; Preporuke i mjere stigle u zadnji tren; Evo tko djeci mora mjeriti temperaturu i gdje će ići u izolaciju

Preporuke i mjere zaštite stigle su u zadnji tren: ‘Jako je važno da zaista bude izmjerena temperatura i da u slučaju povišene temperature dijete ne dolazi u vrtić’

Škole će učenike primiti za tjedan dana, a vrtićima pedagoška godina počinje danas. Njima za vikend donesene preporuke bile su predane doslovno u zadnji tren. Nema više bezbrižnog dolaska u vrtić. Korona mijenja pravila, a svako kršenje može sve zakomplicirati, javlja RTL.

“Jako je važno da zaista bude izmjerena temperatura i da u slučaju povišene temperature dijete ne dolazi u vrtić. Isto se odnosi na roditelja u pratnji djeteta”, izjavila je Davorka Guštin, ravnateljica Dječjeg vrtića Rijeka.

U riječkim gradskim vrtićima više je od 3000 mališana. Za one koji dolaze prvi put prilagodba je uvijek bila postupna kako bi bila što bezbolnija. Danas će roditelji s njima ostajati kratko. “15 minuta što može biti, i dulje ako budu na vanjskom prostoru”, rekla je Guštin.

OVAKO JE MINISTARSTVO ZAMISLILO PRVI DAN ŠKOLE I VRTIĆA: Nema priredbi i miješanja razreda, a osobito su stroga ograničenja za roditelje

Što više vremena vani na zraku

Desetak kilometara od Rijeke, u općinskom vrtiću, spremni su za 262 djeteta. “Trudit ćemo se da što više vremena provodimo vani na svježem zraku, da probamo što više raditi distancu među djecom, ponuditi im različite sadržaje na različitim punktovima tako da se djeca previše ne grupiraju”, pojasnila je Jasmina Puž, odgajateljica u Dječjem vrtiću Viškovo.

Jedan vrtić dobiva i poseban stroj koji dezinficira prostoriju u nekoliko minuta, a zapošljavaju i dodatnu spremačicu. “Ono što je novo jest da mi moramo u svom godišnjem planu planirati i nekakvu online komunikaciju s roditeljima i djecom koji su u samoizolaciji”, rekla je Ingrid Lončarić, ravnateljica Dječjeg vrtića Viškovo.

OVAKO ĆE IZGLEDATI ŠKOLSKA GODINA: Ministarstvo objavilo preporuke, nastava ide prema tri modela, roditeljima u vrtićima 15 minuta

Izolacija u slučaju temperature

Osim na glavni ulaz, djeca će ulaziti i na četiri pomoćna, roditelj koji ih dovodi mora imati masku i proći dezinfekcijsku barijeru. Tamo će se mališanima i zaposlenicima mjeriti temperatura.

“Mi ćemo naravno više puta provjeriti ima li dijete temperaturu, dijete ide u izolaciju kod medicinske sestre do dolaska roditelja, roditelj se obavještava i mora odmah doći po dijete”, poručila je Lončarić.

Daljnju proceduru oko odlaska u samoizolaciju pojasnio je i ministar gostujući jučer na RTL-u. “Preventivno da, ide u izolaciju dok se ne utvrdi je li to dijete zaista COVID zaraženo ili nije”, izjavio je premijer Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.

KLJUČNA PITANJA O POČETKU ŠKOLSKE GODINE: Ministar objasnio što nas čeka i kako će sve izgledati: ‘Jesen će biti izazovna, s puno sumnjive djece’ 

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr