Nema više besplatnog ZET-a; pojeftinilo parkiranje

18.1.2011.
11:10

Pojeftinit će korištenje javnih parkirališta uvođenjem nižih cijena povlaštenih mjesečnih karata za parkiranje u svim zonama za sve fizičke i pravne osobe, dok se za obrtnike uvodi i nova, znatno povoljnija tarifa.

"Molimo, ne zaboravite poništiti tramvajske karte u centru grada!", poručuju građanima iz ZET-a. Naime, od utorka se prestaje primjenjivati zona besplatnog prijevoza u užem gradskom središtu, koja je obuhvaćala područje od Trga bana Josipa Jelačića do stajališta Glavni kolodvor, Britanski trg, Trg maršala Tita, Grškovićeva, Kvaternikov trg, Trg žrtava fašizma i Klinika za traumatologiju u Draškovićevoj te od navedenih stajališta do Trga bana Jelačića.

Na svojim web stranicama iz ZET-a podsjećaju da se odlukom o zoni besplatnog prijevoza, koja je stupila na snagu 1. siječnja 2009., nastojao popularizirati javni gradski prijevoz i osigurati veća protočnost nužnog automobilskog prometa u centru grada. Budući da, kako napominju, ta odluka nije imala očekivani učinak, ZET je, u suradnji s Gradom, pokrenuo inicijativu za njezinim ukidanjem u prosincu 2010. godine.

Također od, 18. siječnja, u Zagrebu će vrijediti niže cijene povlaštenih mjesečnih karata za parkiranje u svim zonama i za sve korisnike, a temeljem izmjena i dopuna Pravilnika o korištenju javnih parkirališta, koje je isto potpisao gradonačelnik.

Tako će fizičke osobe u prvoj zoni parkiranje plaćati 100 kuna (umjesto 110), u drugoj zoni 50 kuna (umjesto 55), a u trećoj zoni 35 kuna (umjesto 44).

Pravne osobe od danas će u prvoj zoni parkiranje plaćati 600 kuna (umjesto 800), u drugoj zoni 300 kuna (umjesto 400), dok u trećoj zoni za pravne osobe cijena parkiranja ostaje ista – 150 kuna.

Obrtnici koji su dosad plaćali kartu kao pravne osobe, po novom će moći koristiti povlaštenu mjesečnu parkirnu kartu po znatno povoljnijoj cijeni, u skladu s odlukom o organizaciji i načinu naplate parkiranja. Za njih će parkiranje u prvoj zoni biti 300 kuna (umjesto 800), u drugoj zoni 150 kuna (umjesto 400), dok će u trećoj zoni mjesečnu parking-kartu plaćati 100 kuna (umjesto 150).

Siječanj je u zagrebački javni prijevoz donio još neke novosti – od 10. siječnja ZET je počeo s naplatom vožnje na autobusnoj liniji Mihaljevac – Sljeme. U jednom smjeru vožnja je 11 kuna odnosno 20 kuna u oba smjera zbog toga što, kako objašnjavaju u ZET-u, autobusi zamjenjuju žičaru.

Vezani članci:

arti-201101120336006 arti-201101160280006

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali