Play ponuda

Nema se para: Iako im kronično nedostaje osoblje, moraju otpuštati!

shimmer fallback

Zbog nedostatka novca za normalno funkcioniranje KBC-a Rijeka, otkazuju se ugovori o radu za 88 medicinskih sestara tehničara, iako su neophodno potrebni za normalno funkcioniranje procesa rada.

11.7.2013.
11:35
Play ponuda

Iako su sve one nužne za normalan rad bolnice, velik problem je nedostatak novca.

Zbog toga će 36 medicinskih sestara, od njih ukupno 88 koje imaju ugovore o radu na određeno vrijeme, napustiti bolnicu već u kolovozu. Među njima je značajan broj sestara s diplomom prvostupnika, dakle višeg medicinskog kadra.

Otkazivanjem ugovora KBC Rijeka uštedjet će 2,2 milijuna kuna na godinu

Otkazivanjem ovih ugovora KBC Rijeka, čiji se mjesečni limit smanjuje praktički iz mjeseca u mjesec, uštedjet će 2,2 milijuna kuna na godišnjoj razini.

Da je svaka ušteda u riječkoj bolnici dobrodošla, pa i ona najradikalnija s dalekosežnim posljedicama, kao što je to otkazivanje ugovora o radu prijeko potrebnom medicinskom kadru, govori činjenica da je limit riječkog KBC-a nedavno pretrpio još jedno smanjenje od pola milijuna kuna u odnosu na posljednje smanjenje mjesečnog budžeta, kad je bolnički limit sveden na 44,4 milijuna kuna, piše Novi list.

Od 88 medicinskih sestara kojima će se, kako sada stvari stoje, postupno prestati produživati ugovori o radu, njih 18 trebalo je biti stalno zaposleno na bolničkim radilištima na kojima je već ranije nedostajalo srednjeg i višeg medicinskog kadra. Ostatak medicinskih sestara zaposlenih na određeno pokriva uglavnom bolovanja i rodiljske dopuste.

Na pedijatriji već sada nedostaje 13 sestara

S druge strane, ugovore na određeno uglavnom ima mladi kadar koji se rotira po bolnici ovisno o potrebama na odjelima. Otkazivanjem ovih ugovora ozbiljno će biti ugroženo i funkcioniranje klinika i odjela, te se procjenjuje da će pojedini vrlo zahtjevni odjeli biti svedeni na jednu medicinsku sestru u dežurstvu, i to na odjelima s 30-ak kreveta.

Među mjestima na kojima već sada nedostaje medicinskih sestara navodi se i Klinika za pedijatriju, na kojoj ih nedostaje 13.

U riječkoj bolnici trenutno radi nešto više od 1.200 srednjeg i višeg medicinskog kadra. Otkazivanjem ovih ugovora broj ovih medicinskih djelatnika bit će smanjen za nešto manje od 10 posto.

Play ponuda
Play ponuda