Nema rebalansa, smiješni ste, proračun je dobro!

Ministar financija Ivan Šuker još je jednom ponovio kako u idućih dva do tri mjeseca neće biti rebalansa proračuna jer se sve obveze iz proračuna uredno izvršavaju.

”O bankrotu već slušam mjesecima, a do njega kao što vidite nije došlo”, zadovoljno je ustvrdio ministar financija Ivan Šuker u emisiji ‘Otvoreno’ HTV-a.

arti-201003070069006Šuker je ipak priznao da situacija nije sjajna te da upravo u osjećaju nesigurnosti dijelom treba tražiti uzroke krajnje usporene gospodarske aktivnosti te iznimno povećane štednje u bankama.

”Poduzetnici se ne usude ništa raditi, a da je ista ‘psihoza’ zahvatila i građane i u tome treba tražiti razlog povećane štednju građana u bankama”, zaključio je Šuker koji je uvjeren da će se s mjerama koje je Vlada počela poduzimati stvari početi kretati na bolje. Djelomično je priznao i činjenicu da je Vlada s mjerama izašla prilično kasno.

”S mjerama smo krenuli kad smo dobili novce, odnosno kad je HNB pustio novce. Kolega Rohatinski naravno imao je svoje razloge za to što je radio”, rekao je Šuker.

Šukerovu optimizmu suprotstavio se zastupnik SDP-a Gordan Maras.

”Nije realno očekivati da će deficit biti u okviru planiranih 8,5 milijardi kuna, analitičari upozoravaju da je realnije da će on biti oko 15 milijardi kuna. Zato je potreban hitan rebalans kako bi se što prije sveli u realne okvire’, mišljenja je Maras kojeg je Šuker odmah optužio da ne zna o čemu govori i da je smiješan.

arti-201003080569006”Danas je premijerka Kosor rekla da je ovo godina istine, onda se ja pitam kakva je onda bila 2009. kada je upravo ona obećavala nerealne stvari na sastanku sa poljoprivrednicima, a Sanader tvrdio kako rebalansa neće biti. I vi ministre znate da se ovaj proračun neće ostvariti i da će se morati ići na rebalans”, nije se dao Maras pa je od Šukera zaradio ocjenu kako priča paušalno.

Na direktno pitanje hoće li biti rebalansa Šuker nije bio do kraja precizan.

arti-201003080863006”Sumnjam da će rebalansa biti u iduća dva do tri mjeseca jer za to nema potrebe. Očekujemo da će se i zaposlenost povećati. Rebalans nije bauk, ali ako u ovom trenutku izvršavamo sve obveze onda za njega nema potrebe, na rebalans se ide ako za njega ime potrebe”, rekao je Šuker.

Dodao je i kako vjeruje da će Vladine mjere dati pozitivne rezultate, a istaknuo je i da je spreman objeručke prihvatiti svaku dobru ideju.

Prethodni članak:

arti-201003080460006

Povratak na Net.hr