NEMA PRAVO ŽALBE: / Karamarko ne može rušiti odluku Povjerenstva

Image

Povjerenstvo je bivšem potpredsjedniku Vlade obrazloženu odluku poslalo e-mailom i tvrdi da se na nju ne može žaliti.

4.7.2016.
22:40
PIXSELL, Dalibor Urukalovic

Tomislav Karamarko još se nije javio odvjetnicima s kojima planira rušiti odluku Povjerenstva za odlučivanje o sprječavanju sukoba interesa. Iako je najavio da će zbog odluke kojom je kažnjen za sukob interesa pokrenuti upravni spor, to do danas nije učinio.

Pravo žalbe

Obrazložena odluka poslana mu je e-mailom još u petak, a objavljena je i na službenoj stranici Povjerenstva. No, na njezinom kraju Karamarko je upozoren da upravni spor protiv nje ne može pokrenuti, odnosno da na nju nema pravo žalbe.

shimmer fallback
shimmer fallback

To, naime, propisuje Članak 48. stavak 1. Zakona o sprječavanju sukoba interesa u kojem je navedeno pod kojim uvjetima se tužba protiv odluke Povjerenstva može uputiti sudu. Izričito je pobrojano da se to može učiniti ukoliko Povjerenstvo dužnosniku izrekne neku od predviđenih sankcija što se, međutim, u Karamarkovom slučaju nije dogodilo.

Privatni interes ispred javnog

Karamako je, prema zaključku Povjerenstva bio u sukobu interesa, odnosno svoj je privatni interes pretpostavio javnom. Učinio je to zatajivši svojim donedavnim kolegama u Vladi poslovni odnos svoje supruge Ane s Josipom Petrovićem, konzultantnom MOL-a. Iako su ga novinari izravno pitali i njegovom odnosu s Petrovićem Karamarko je uzvratio da je u pitanju tek dugogodišnje poznanstvo iz košarkaških krugova.

Potpuno je zatajio činjenicu da je njegov Soboli, još u vrijeme dok ga je on vodio, s Inom sklopio poslove vrijedne više od sedam i pol milijuna kuna, a sve ugovore u ime Ine potpisao je Josip Petrović. Od 2003. do 2014. godine Soboliju, odnosno Centru za informatiku i poslovno savjetovanje kako se kasnije zvao, Ina je isplatila nešto više od 35 milijuna kuna.

shimmer fallback
shimmer fallback

Zagovarao izlazak iz arbitraže

Tu svoju poslovnu povezanost s Petrovićem, koji je u međuvremenu optužen zbog kupovine povjerljivih informacija iz tajnih istraga, Karamarko nije obznanio ni tijekom sastanka Vijeća za suradnju Domoljubne koalicije i Mosta održanom 5. svibnja ove godine, na kojem je zagovarao prekid arbitraže Hrvatske s Mađarskom oko prodaje Ine MOL-u.

"Iznio je stav da nastavak arbitraže nije dobro rješenje, jer je u slučaju gubitka arbitraže moguća velika financijska šteta za Republiku Hrvatsku", potvrdio je u dopisu Povjerenstvu Ivica Relković, strateg Mosta koji je bio nazočan sastanku. Relković je dodao kako je Karamarko to zagovarao i na brojnim drugim sastancima.

Osim toga, Karamarko je, uoči Petrovićevog svjedočenja u arbitražnom postupku izjavio kako "ima saznanja da će to svjedočenje biti u korist Republike Hrvatske". "To stvara dojam da je Karamarko s Petrovićem razgovarao o pitanjima okoja se odnose na arbitražne postupke", zaključilo je Povjerenstvo.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno