PROIZVELI SMO VIŠE HRANE

NEMA KRIZE ZA POLJOPRIVREDU: Domaći uzgoj bilja i stoke u korona-godini zabilježio najveći rast u proteklih 13 godina

Domaća je poljoprivreda lani zabilježila najveći rast u proteklih 13 godina, a u odnosu na 2019. vrijednost proizvodnje je povećana za sedam posto, na 19,2 milijarde kuna

U moru loših zbivanja koja su u prošloj godini bila uvjetovana pandemijom koronavirusa, u Hrvatskoj se ipak dogodilo i nešto pozitivno. Naime, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, proizvodnja domaće hrane u koronakrizi je porasla.

OPORBA U SABORU SUMNJA U KVALITETU HRANE NA POLICAMA: ‘One koji lošom hranom truju narod treba optužti za genocid’

“Kvaliteta je bila stvarno izvrsna. Bilo je puno sunčanih dana, grožđe je lijepo sazrjelo, čak i ove kasne sorte su bile izvrsne”, rekao je za Dnevnik.hr vinar Mladen Siber, a Mato Mamić je kriznu 2020. iskoristio za povećanje uzgoja junadi. “Iz krize ne možete izići ako smanjite proizvodnju, već samo ako povećate proizvodnju i produktivnost. Sad je na stanju 850 komada, s time da je to samo 50 posto kapaciteta”, kaže on.

NEKE CIJENE SU PALE, ALI JE HRANA POSKUPJELA: Objavili koliko je prosječni Hrvat morao u siječnju dublje gurnuti ruku u džep

Upravo na odvažnosti poljoprivrednika poput Sibera i Mamića, domaća je poljoprivreda zabilježila najveći rast u posljednjih 13 godina. U odnosu na 2019. biljna proizvodnja bilježi rast od 8,7 posto, a stočarstvo od 4,3 posto. Porastao je i izvoz, pa je ukupna poljoprivredna djelatnost zabilježila vrijednost proizvodnje od 19,2 milijarde kuna, što je sedam posto više u odnosu na prethodnu godinu.

VUČKOVIĆ SE POHVALILA RASTOM PROIZVODNJE I IZVOZA, GRMOJA PORUČIO: ‘Vi ste najlošija ministrica poljoprivrede ikad’

Povratak na Net.hr