PROBLEMI U UDRUZI

NEKOLIKO VELIKIH TVRTKI NAPUSTILO HUP, A ČINI SE DA ĆE IH BITI JOŠ: Okupljaju se oko Branka Roglića i osnivaju novu udrugu

Branko Roglić iz Orbica najavio je da će s Antom Vlahovićem iz Adrisa u ponedjeljak održati inicijativni odbor nove udruge

Nakon što je ovih dana tridesetak velikih i uglednih kompanija, među kojima Orbico, Adris, Fortenova i Tehnomont, objavilo da napušta Hrvatsku udrugu poslodavaca (HUP), čuju se informacije da se ti “otpadnici” okupljaju oko vlasnika Orbica Branka Roglića te osnivaju novu udrugu.

Poslovni dnevnik podsjeća da je Roglić, inače jedan od osnivača HUP-a, još prošloga ljeta najavio povlačenje Orbica iz te udruge. U to vrijeme HUP je potresala afera oko seksualnog uznemiravanja zbog čega je smijenjen tadašnji zamjenik glavnog direktora HUP-a Bernard Jakelić, a ubrzo potom i predsjednica HUP-a Gordana Deranja te glavni direktor Davor Majetić. Mnogi smatraju da HUP otad nije više ono što je dotad bio, a to je jučer izjavio i sam Roglić.

ORBICO I ADRIS NAPUSTILI HUP, ALI ČINI SE DA NEĆE BITI JEDINI: Izlazak najavljuje i jedna velika domaća kompanija

Tenzije počele smjenom Bernarda Jakelića

I ostale tvrtke koje su se pridružile Roglićevu Orbicu u izlasku iz HUP-a svoju odluku su objasnile gubitkom vrijednosti koje HUP zastupa. U slučaju Tehnomonta, na čijem je čelu Gordana Deranja, problem je osim jasnih ciljeva i netransparentnost.

Poslovni dnevnik piše kako su tenzije u HUP-u započele “iznošenjem prljavog veša”, prijavom 15 djelatnica zamjenika glavnog direktora HUP-a Bernarda Jakelića zbog seksualnog uznemiravanja. Slijedili su interni sukobi, od toga da je tadašnje vodstvo Jakeliću isplatilo milijunsku otpremninu do toga da financijska izvješća HUP-a godinama nisu bila raspravljana na tijelima. Budući da je Roglić deset godina bio u Nadzornom odboru HUP-a, u toj udruzi smatraju spornim što baš on problematizira sadašnji rad kada su, kako kažu, srezani nepotrebni milijunski troškovi.

JAKELIĆ O OTPREMNINI NAKON SLUČAJA SEKSUALNOG UZNEMIRAVANJA: ‘Nisam ništa priznao, to je sve monstruozna zavjera’

Tedeschi najveći zagovornik očuvanja HUP-a

U HUP-u Tvrde da je Roglić kao jedan od zahtjeva prije svoga istupanja iz HUP-a postavio otkaz djelatnicama koje su tužile Jakelića. Usto, kako se doznaje, odvijala se i intenzivna prepiska najvažnijih članova u HUP-u, a u kojoj se najvećim zagovornikom očuvanja udruge pokazao Emil Tedeschi, predsjednik uprave Atlantica.

“Ne slažem se da u HUP-u baš ništa ne valja, a ako to netko misli i kaže, bilo bi pošteno da se prvo zapita što je sam napravio da tako ne bude”, kazao je Tedeschi.

ZAMJENIK GLAVNOG DIREKTORA HUP-A DOBIO OTKAZ: Prijavljen je za više od deset slučajeva seksualnog uznemiravanja djelatnica

Ergović: Neki koriste HUP isključivo za osobne interese

Situaciju u HUP-u sada nije želio komentirati Ivan Ergović, čelnik našičke Nexe Grupe, moji je lani među prvima progovorio o problemima u HUP-u.

“Mogu samo reći da situacija i okolnosti u HUP-u sigurno nisu doprinijeli stabilizaciji događanja u Udruzi zbog čega mogu razumjeti i stavove i odluke pojedinih članova. Međutim, ne mogu razumjeti da se, u trenutačnim okolnostima, pojedini članovi HUP-a i dalje bave osobnim interesom i izbornim inženjeringom, zbog čega primjerice nije prihvaćen ni prijedlog kooptiranja novih članova, među kojima su bile i velike ugledne tvrtke. Kontinuirano se događa da tvrtke koje manjim udjelom sudjeluju u financiranju manipuliraju i koriste Udrugu isključivo za osobne interese”, kazao je za Poslovni dnevnik prvi čovjek Nexe Grupe koja zasad neće istupiti iz HUP-a.

‘KAD OVO PROĐE, ČEKA NAS VIŠE RADA’: Direktor HUP-a uvjeren da mjere daju učinke i da neće biti većeg broja otkaza

HUP-u pristupili Rimac automobili, Tommy, Studenac, Croz…

Kako piše Poslovni dnevnik, zasad se čini da je intencija velikih kompanija oko Roglića oformiti posve novu udrugu, a ne priključiti se Glasu poduzetnika, koji je nastao u vrijeme koronakrize i okuplja male poduzetnike. Roglić je u četvrtak kazao da će on i Ante Vlahović iz Adrisa u ponedjeljak održati inicijativni odbor nove udruge.

Za to vrijeme u HUP-u ne smatraju problematičnim odlazak nekih velikih članica iz te udruge. Prema posljednjim podacima, HUP-u su se pridružili Rimac Automobili, Tommy, Studenac i Croz, te niz velikih kladionica i tvrtki kojima je s lockdownom obustavljeno poslovanje. Glavni ravnatelj HUP-a Damir Zorić smatra da će HUP i ove, kao i sve ranije izazove, prebroditi, te da njihove aktivnosti u socijalnom dijalogu i zakonodavnim izmjenama neće se umanjiti.

HUP O POMOĆI ZA BANIJU: Prikupljeno je 35 milijuna kuna izravnih donacija i 1.35 milijuna za bolnicu, školu i vrtić u Sisku, Glini i Petrinji

Povratak na Net.hr