Neki u Hrvatskoj razvod plaćaju i više od 50.000 kuna

Broj razvoda u Hrvatskoj dramatično raste, a broj sklopljenih brakova pada. U 2011. godini raspao se svaki treći brak, njih ukupno 5.662, što je porast od 12 posto u odnosu na 2010. Zbog skupog sudskog spora oko bračne stečevine, sve su češći sporazumni razlazi.

Podjela imovine je mukotrpan i skuplji dio brakorazvodnog postupka i obavlja se u posebnoj sudskoj parnici u kojoj odvjetnički honorar ovisi o vrijednosti imovine koja se dijeli između bivših supružnika.

“Prosječna vrijednost imovine bračnih parova je 300.000 kuna, a sam će postupak stranke ponekad stajati više od 10 posto njihove procijenjene imovine. U obzir se uzima i broj zakazanih rasprava, vještačenja te sudske pristojbe, jer svaka radnja stoji 2.500 kuna, a često bude provedeno i po deset rasprava, što je već oko 25.000 kuna”, rekla je Glasu Slavonije odvjetnica Vesna Koški.

Cijena razvoda, dakle, raste ovisno o debljini novčanika, odnosno o broju nekretnina, a najjeftinije je riješiti sve bez suda. Prosječno trajanje razvedenog braka u Hrvatskoj jest 14,2 godine, a i dalje su u brojnije brakorazvodne parnice koje pokreću muškarci. Ružica Milošević iz Centra za socijalnu skrb pripisuje to patrijarhalnom društvu, u kojem se žena do zadnjega bori za opstanak braka.

Prema procjenama, u Osijeku “puca” jedan brak dnevno.

Najčešći razlozi za razvod

“Parovi koji su u brak stupili maloljetni, u 90 posto slučajeva se razilaze u relativno kratkom roku”, navodi.

Najčešći razlozi za takve razvode jest shvaćanje mladih ljudi da nisu odradili svoju mladost. Posljednjih su godina sve češći razvodi supružnika u dobi od 50 do 60 godina koji su u braku više od tri desetljeća i tu obično kumuju financijski problemi. I dalje je u najviše slučajeva za razvod zaslužna nevjera jednog od partnera.

Povratak na Net.hr