KONKURENCIJA SE CRVENI, KOD NAS GUŽVE / Sezona 50 posto bolja nego lani, svi se pitaju što će biti s Britancima: 'Raspravljamo, ali nismo se još dogovorili'

Image
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Iako su mnogi već otpisali turističku sezonu, ona je već sad 50 posto bolja od lanjske, a prava navala se tek očekuje

20.7.2021.
7:40
Miranda Cikotic/PIXSELL
Play logo

Naša konkurencija na Mediteranu se na epidemiološkim kartama polako crveni, a neke regije su već pod karantenom i restrikcijama. No, zato je naša obala pod gužvom. Naime, sve više turista dolazi na Jadran, o čemu govori i statistika. Protekle nedjelje, 18. srpnja, u Hrvatsku je ušlo 295.175 putnika, što je 53 posto više u odnosu na istu nedjelju lani, kada je granicu prema Hrvatskoj prešlo 192.164 ljudi, piše Jutarnji.

Image
ONI SU U GADNOM PROBLEMU /

Nizozemci otvorili klubove i kafiće pa ih 'zaskočio' delta soj: Na svakih 100 zaraženih dolazi 217 novih

Image
ONI SU U GADNOM PROBLEMU /

Nizozemci otvorili klubove i kafiće pa ih 'zaskočio' delta soj: Na svakih 100 zaraženih dolazi 217 novih

Sve to se događa unatoč činjenici da niti mi ne možemo izbjeći porast broja novozaraženih osoba, odnosno porast udjela pozitivnih u broju testiranih osoba. No, u ponedjeljak je zbog covida bilo hospitalizirano 125 osoba. Lani su, pak, na isti datum zbog iste dijagnoze u bolnicama završile 153 osobe, odnosno tada ih je bilo 18 posto više. Što se tiče smrtnosti, ona iznosi 0,38 osoba na milijun ljudi, dok je lani ta brojka na isti datum iznosila 0,07 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema pritiska na bolnice

Članovi Vladina Znanstvenog savjeta, Branko Kolarić i Ozren Polašek smatraju da se broj hospitaliziranih s početka epidemije ne može uspoređivati s današnjim stanjem. "Lani su se hospitalizirali gotovo svi oboljeli. Bilo je manje saznanja o virusu, bilo je hospitalizacija kako se ne bi zarazili ukućani", rekao je Kolarić, a Polašek dodaje da danas sigurno nemamo nikoga hospitaliziranoga zbog grlobolje ili povišene temperature, što je lani bio slučaj.

Jasno je da više od 50 posto veći turistički promet zasad ne generira dodatni pritisak na bolnički sustav, iako se širi puno zarazniji delta soj. Zbog toga se mnogi pitaju zbog čega smo već sada proglasili turističku sezonu otpisanom. Strah leži u tome što Britanci mogu slobodno ulaziti u zemlju, nakon što su ukinuli gotovo sve mjere i odlučili "živjeti s virusom", a upravo je u njihovoj populaciji velik udio novozaraženih delta sojem.

Britanci ulaze bez testova

Bugarska je, primjerice, zabranila sve vrste turističkih posjeta iz Velike Britanije. U Hrvatskoj se, pak, nikad nije govorilo o zabranama, no turistički je sektor još prošlog tjedna od Nacionalnog stožera zatražio uvođenje antigenskog testa za goste iz Britanije i Rusije, neovisno o tome jesu li cijepljeni. Stožer takvu odluku još nije donio, iako se stalno prijeti delta sojem i slomom turističke sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne, nismo se još dogovorili o tome. Raspravlja se o tom prijedlogu, ali zasad ništa nije odlučeno. Još uvijek važemo pozitivne i negativne posljedice takve odluke", neslužbeno tvrde iz Stožera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turistički sektor je time nezadovoljan, jer smatra da bi uvođenje antigenskih testova imalo puno više pozitivnih, nego negativnih posljedica. Prema prošlotjednim podacima, ruski su gosti ostvarili porast od 340 posto u noćenjima od početka godine, a u prva dva tjedna srpnja rast je bio 404 posto. Što se tiče Britanaca, očekuje se navala u zračnim lukama, jer je njihov avioprijevoznik Jet2 najavio devet novih linija.

BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo