NEKI SU VEĆ POSLALI KRAVE U KLAONICE, ALI...: / Fortenova preuzima Meggle? Otkrivaju se razmjeri transformacije: 'Ako prodaju Ledo...'

Dok Fortenova grupa dovršava pregovore s Meggleom oko preuzimanja osječke mljekare, naslućuju se prvi potezi koji otkrivaju razmjere transformacije grupe, a jedan od njih je i prodaja Leda

21.10.2020.
7:25
Play logo

Tri mjeseca nakon što je njemačka kompanija Meggle najavila odlazak iz Hrvatske, a time i gašenje proizvodnje u osječkoj mljekari i otpuštanje 180 zaposlenika, vode se pregovori s Fortenova grupom koji bi trebali rezultirati zadržavanjem 70 posto zaposlenih te sva 282 kooperanata u poslu. Naime, planira se da osječku mljekaru preuzme Belje.

"Strani ulagači u Hrvatskoj ne donose svoje odluke temeljem afektivnog odnosa, domoljubnog prema Hrvatskoj. Donose ih na temelju rezultata poslovnih planova, troškova, širih planova, vlastitog restrukturiranja, procjenjivanja gdje u kojoj zemlji treba imati nekakav poslovan proces. Nama je drago da je Fortenova grupa kroz Belje krenula u preuzimanje te mljekare i mislim da je to jako dobro i da će većina ljudi koji tamo rade ostati na svojim radnim mjestima i to je jako dobro", poručio je u utorak premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomirili se s gašenjem mljekare

No, Vlada će se morati pozabaviti pronalaskom odgovora na pitanje zbog čega je stranim kompanijama isplativije zadržati proizvodnju u Srbiji ili Bosni i Hercegovini. S druge strane, stočari imaju razloga za veselje, jer neće morati prolijevati mlijeko i prodavati krave u bescjenje. Naime, mnogi su kooperanti s viješću o odlasku Megglea odustali od širenja proizvodnje, a neki su poslali svoje krave u klaonice.

"Sad se nada itekako probudila što se tiče toga, sad nam je malo lakše, međutim kad to bude riješeno onda ćemo odahnuti i idemo punim plućima onako kako smo si zacrtali. Isplata je bila uredna, kao i do sada nikakvih nije bilo promašaja i fulanja, sve je bilo u dan, u sat bih mogao reći", ističe stočar Josip Ostojčić.

Image
MEGGLE PREPUŠTA OSJEČKU MLJEKARU DOMAĆOJ TVRTKI: /

Zadržat će 70 posto radnika i sve kooperante

Image
MEGGLE PREPUŠTA OSJEČKU MLJEKARU DOMAĆOJ TVRTKI: /

Zadržat će 70 posto radnika i sve kooperante

Ledo za Meggle?

"Mislim da nikoga ne bi trebalo iznenaditi ako se za nekoliko dana, pa čak već i ovoga tjedna, ova priča i službeno potvrdi od ove kompanije u svim svojim elementima kao nešto što je doista točno. Treba podsjetiti da je Fortenova grupa od one izvanredne uprave Agrokora do danas proživjela jako snažnu transformaciju. Primjerice, dug koji je bio kompliciran i skup. Bili su dužni prema 70 kreditora, a danas su dužni samo prema dva kreditora. Imaju puno jednostavniji i jeftiniji dug od tih milijardu eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Što se tiče vlasničke strukture, ona je također jednostavnija. Dvije trećine vlasništva prije se moralo naći među 200 dioničara, a sada se za dvije trećine vlasništva, što je jako bitno kod donošenja ovakvih odluka kao u slučaju Megglea, moraju naći samo tri dioničara - Rusi, Amerikanci, PPD.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jako je bitno za stavljanje u kontekst cijele ove priče i njeno shvaćanje, Fortenova grupa je dobila za Ledo jako dobre ponude i ako odluče, to još nije službeno potvrđeno, ali ako odluče prodati Ledo, taj će novac biti iskorišten za daljnje saniranje duga i za ulaganje u profitabilnost i razvoj kompanije. Strašno bitna informacija je da ako Fortenova proda Ledo, tada najvjerojatnije neće morati prodavati Konzum i Jamnicu i to je jedan novi smjer, transformacijski smjer kojim Fortenova očito vrlo snažno ide dalje", analizirao je ovaj poslovni potez RTL-ov reporter Boris Mišević.

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo