'ŽALOSNO' / Neki su hrvatski proizvodi doista jeftiniji u Sloveniji, otkriveno i isplati li se zbog njih 'skočiti' do dežele

Prvo, mnogi Hrvati stvarno idu u shopping u Sloveniju. Drugo, tamo ima banana za jedan euro. I treće, i Linolada i Dorina i Cedevita i Vegeta - stvarno su u deželi povoljniji nego kod nas

18.3.2023.
14:06
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Žalosno je da Hrvati odlaze u Sloveniju kupovati hrvatske proizvode. Rekao je nekidan međimurski župan i jako zainteresirao kolege RTL Direkta. Po Eurostatovim podacima, u slovenskim je dućanima hrana malo skuplja nego kod nas, s time da su osnovne namirnice, poput kruha, mlijeka i jaja poskupjele manje nego u Hrvatskoj. Zaputili smo se u Brežice i putem otkrili itekako zanimljive stvari.

Prvo, mnogi Hrvati stvarno idu u shopping u Sloveniju. Drugo, tamo ima banana za jedan euro. I treće, i Linolada i Dorina i Cedevita i Vegeta - stvarno su u deželi povoljniji nego kod nas.

Brežice su malo pogranično mjesto udaljeno oko pola sata od Zagreba. Imaju nekoliko velikih trgovina kojih nema u Hrvatskoj, a na glasu su kao jeftinije. Dolaze li Hrvati ovdje, išli smo ispitati na tržnicu.

"Idu dosta hrvatski kupci u ove trgovine koje su jeftinije. Kod nas ne, mi smo skuplji od Hrvatske što se tiče povrća i voća", Tatjana Haler, prodavačica na tržnici.

Tatjana nas je uputila na jeftinije trgovine gdje smo i naišli na Zagrepčane.

Image
ČETVRTI PAKET VRIJEDAN 1,7 MILIJARDI EURA /

Što se sve mijenja od 1. travnja: Vlada donijela nove mjere za pomoć građanima tijekom inflacije

Image
ČETVRTI PAKET VRIJEDAN 1,7 MILIJARDI EURA /

Što se sve mijenja od 1. travnja: Vlada donijela nove mjere za pomoć građanima tijekom inflacije

'Odlazim svaki mjesec'

Na pitanje dolazi li ovdje često Bahrija odgovara: "Svaki mjesec, obavezno, a nekada i češće zato što mi je puno jeftinije i ušpara se koji dinar, odnosno euro sada. Uvijek ćemo doći dok bude ovako jeftinije i akcije"

A jesu li u Sloveniji jeftiniji hrvatski proizvodi? Obišli smo nekoliko dućana ne bi li našli domaće ulje, namaze, pića i toaletni papir. U jednoj od trgovina, gdje smo našli najviše hrvatskih namirnica, većina stvari je bila na popustu.

U dvije trgovine u Sloveniji kupili smo devet hrvatskih proizvoda i to smo platili 24 eura i 95 centi. Devet namirnica koje smo kupili su: namaz od čokolade, instant napitak, gaziranu vodu, povrtni začin, toaletni papir, čokoladu, žitnu kašicu, suncokretovo ulje i majonezu.

Manje porezno opterećenje

U međuvremenu nas zanima što sve utječe na kreiranje cijena određenog proizvoda u Sloveniji i Hrvatskoj? Prvo, kažu ekonomisti, Slovenija ima manje porezno opterećenje. Na cijene utječe i veliki porast potražnje u turističkoj sezoni.

"Vrlo značajna je činjenica i da nemamo dovoljno svoje proizvodnje hrane, što Slovenija recimo ima. I logistički položaj hrvatskih krajeva je drugačiji od slovenskog, troškovi opskrbe tržišta su veći, tako da imamo brojne faktore koje utječu na strukturiranje cijene", rekao je Damir Novotny, ekonomski analitičar.

Što to konkretno znači, istraživanje smo nastavili u Hrvatskoj. Istih devet proizvoda u Hrvatskoj košta 24,61 eura, dakle neznatno manje. No, pogledamo li pojedinačne cijene, jasno je da je većina hrvatskih proizvoda skuplja u Hrvatskoj.

I konkurencija je važna

Namaz od čokolade za 36 centi, čokolada za 54. Najveća je razlika kod instant napitka - 66 centi, gazirana voda samo 7 centi, ali ipak skuplja. Povrtni začin 19, a toaletni papir 16 centi. Jeftinija u Hrvatskoj je žitna kašica i to značajno, za 1 euro i 20 centi. Suncokretovo ulje, čiju je cijenu država zamrznula 76 centi i majoneza 36 centi.

Zanimljivo je i da je pašteta proizvedena u Sloveniji opet skuplja u Hrvatskoj i to za 28 centa. "I konkurencija je jako važna. Na Hrvatskom tržištu nema dovoljno konkurencije, pogotovo ne u turističkoj sezoni kada je veća potražnja nego ponuda. Tako da mislim da je jedan od najvažnijih činitelja zapravo manjak ponude, a višak potražnje. U Sloveniji to nije slučaj i zbog toga su i cijene umjerenije, a naravno i porezno opterećenje je niže", rekao je Novotny.

Opet kada se zbroji sve, naš račun nije pokazao veliku razliku, pa ni isplativost odlaska u Sloveniju samo zbog hrvatskih proizvoda.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču