STATISTIKA CIJENA

NEKE CIJENE SU PALE, ALI JE HRANA POSKUPJELA: Objavili koliko je prosječni Hrvat morao u siječnju dublje gurnuti ruku u džep

Iako su ukupne cijene na mjesečnoj razini bile više za svega 0,1 posto, dok su na godišnjoj razini niže za 0,3 posto, u siječnju su najviše poskupjeli hrana i gorivo

U odnosu na prosinac prošle godine, ovogodišnji je siječanj donio poskupljenja. Naročito se to odnosi na hranu i bezalkoholna pića, od kojih, kako piše SiB, jedino riba nije poskupjela. Povrće je skuplje za 4,7 posto, šećeri i slatkiši za 3,4, ulja i masti za 2,8, voće za 2,4, kava za 1,8, bezalkoholna pića za 1,4, mineralna voda i sokovi za 1,1, kruh i žitarice za jedan, mlijeko, sir i jaja za 0,8, a meso za 0,7 posto. Jeftinija je jedino riba i to za neznatnih 0,6 posto.

Iako je to poskupljenje od prosječno 1,5 posto, treba reći da su ukupne cijene na mjesečnoj razini bile više za svega 0,1 posto, dok su na godišnjoj razini niže za 0,3 posto. Stagnacija cijena odnosi se na zbirne brojke, dok, pojedinačno gledajući cijene, ponegdje i podosta, variraju.

Godišnjem pojeftinjenju su kumovala sezonska sniženja odjeće i obuće, koja su u prosjeku spustila cijene za 10,4 posto. Državni zavod za statistiku zabilježio je i 0,1 posto jeftinije komunikacije te razna dobra i usluge. S druge strane, osim 1,5 posto skuplje hrane i nealkoholnih pića, prijevoz je skuplji za 1,1 posto, gorivo za 2,7, stanovanje za 0,6, pokućstvo i održavanje kućanstva za 0,4, restorani i hoteli za 0,2 te rekreacija i kultura za 0,1 posto.

Povratak na Net.hr