KATASTROFALNE ODLUKE

‘NEKAD SMO ŠKAMPE LOVILI NA KAŠETE, A SADA NA KOMADE’: Šibenski vijećnik optužuje vlast za izumiranje ribe

Ako se ubrzo na Jadranu ne uspostave barem četiri zone stalne zabrane izlova, škampe, osliće i neke druge vrste više nećemo vidjeti u našem moru.

Kazao je to, kako prenosi portal ŠibenikIN, bivši saborski zastupnik i dugogodišnji profesionalni ribar, a sada šibenski gradski vijećnik Petar Baranović iz redova Narodne stranke Reformisti koji smatra da su isključivi krivci za katastrofalno stanje državni tajnici u Upravi za ribarstvo.

More bez ribe kao zemlja bez ijednog stabla

“Prije 25 godina kad sam bio kapetan ribarskog broda pričali smo o tome koliko smo kašeta velikih škampi izlovili kod otoka Jabuke. Već oko 2007. godine o ulovu se govorilo u kilogramima, a jučer mi se s mora vratio prijatelj kapetan velikog ribarskog broda koji je ulovio točno sedam škampi. Zamislite Hrvatsku bez ijednog stabla. Takva nam se katastrofalna situacija piše u Jadranu”, kazao je Baranović na konferenciji za novinare.

On drži katastrofalnim što zabrana lova na škampe nije produžena i nakon 15. listopada.

HRVATSKI RIBARI LJUTI: Talijani najavili da kreću u veliki izlov ribe kod otoka Jabuke

petar-baranovic487
Petar BaranovićFoto: Duško Jaramaz/PIXSELL

“U Upravu za ribarstvo biraju ljude koji će šutjeti”

“Tu zabranu ne bi više smjeli računati u danima i mjesecima, već u godinama ako želimo da se riblji fond obnovi. Nakon isteka zabrane lova sjatili su se i naši strani brodovi kod Jabuke, a škampe su sve manje i postaju sve ranije reproduktivno sposobne kako bi uopće opstale. A sve se moglo riješiti odlaskom u Bruxelles državnog tajnika u Upravi za ribarstvo Ante Mišure koji bi tamo objasnio tešku situaciju i zatražio produženje zabrane izlova. Međutim, Mišura je kazao kako se nije na vrijeme dogovorio s Talijanima oko te teme. Jesam za suradnju sa susjedima, ali o nacionalnim katastrofama i suverenitetu se s njima ne bi smjelo raspravljati”, ogorčeno je kazao Baranović.

On smatra da je kadroviranje u Upravi za ribarstvo već godinama katastrofalno.

“Izabiru se ljudi koji će šutjeti, a ne oni koji će ukazivati na probleme i rješavati ih. Nadam se da će idući državni tajnik biti puno bolji od Mišure. Inače nam se ne piše dobro”, smatra Baranović.

‘OVO JE KATASTROFA ZA RIBARE, ALI I KUPCE’: Kilogram srdele uskoro će na tržnici koštati više od 30 kuna?

c5a1kampi

Povratak na Net.hr