ISPLATA VIŠKA

NEKA JEDNOM I ONI DOBRO PROĐU: Čak 10.000 umirovljenika dobilo 3 dodatne penzije – štedjeli su za starost

Na većinu umirovljenika u Hrvatskoj, kojih je 1,2 milijuna, ne odnose se dodatne mirovine

Ugodno iznenađenje dočekalo je prošlog tjedna umirovljenike koji su nekada dobrovoljno štedjeli za starost u Raiffeisen banci. Kako piše Novi list, isplaćena im je jedna dodatna mirovina, dok su neki primili još tri prosječne mirovine. Radi se o isplati viška novca ostvarenog prošle godine iz “ulaganja imovine za pokriće tehničkih pričuva dobrovoljnog mirovinskog osiguranja”, objavljeno je u Raiffeisen mirovinskom osiguravajućem društvu (RMOD).

Jednostavnije rečeno, višak se stvorio jer su mirovinski fondovi prošle godine ostvarili dobre rezultate. Tri dodatne mirovine, točnije njih 15 tijekom prošle godine dana, dobili su bivši štediše koji su ugovorili doživotno primanje mirovine. Prema pisanju Novog lista, oni koji su ugovorili isplatu mirovina na ograničeno razdoblje dobili su jednu prosječnu mirovinu, 13. po redu. Razmjeran iznos bit će isplaćen novim umirovljenicima koji su penziju primalo samo tijekom djela prošle godine.

“Uprava RMOD-a donijela je odluku o isplati dijela viška korisnicima mirovina iz dobrovoljnog mirovinskog osiguranja (treći stup) razmjerno iznosu ugovorene mirovine, trajanju isplate, obliku mirovine i potrebnom iznosu tehničke pričuve za svaki pojedini ugovor o mirovini”, kažu iz mirovinskog društva.

TUGA I JAD: Skoro pola milijuna hrvatskih umirovljenika tijekom izolacije preživljava na iznosu manjem od 2 500 kuna

Isplata viška za umirovljenike nije novost

Na većinu umirovljenika u Hrvatskoj, kojih je 1,2 milijuna, ne odnose se dodatne mirovine. Golem broj umirovljenika su svoje penzije stekli tako što su im poslodavci iz plaća automatski uplaćivali doprinose u prvi i drugi stup mirovinskog osiguranja. Manje od 10.000 umirovljenika dobilo je spomenute dodatne mirovine jer oni su, dok su radili, odlučili uplaćivati po nekoliko stotina kuna mjesečno ili pak veći iznos u neki od dobrovoljnih mirovinskih fondova. U ovom slučaju dakle u Raiffeisen ODMF.

“Korisnici mirovine su osobe koje imaju sklopljen ugovor o isplati mirovine i primaju mirovinu te više nisu članovi dobrovoljnih mirovinskih fondova, odnosno završili su s razdobljem članstva i uplatama u fond”, objasnio je Novom listu Ivan Tolić, glavna osoba za komunikacije u Raiffeisen banci. Tolić ističe da RMOD trenutačno na isplati ima 9.330 ugovora o mirovini iz dobrovoljnog mirovinskog osiguranja, što spada u treći stup. Inače, višak ne dobivaju ni oni građani koji još rade te štede da za starost.

Šef komunikacija u ovoj banci kaže da isplata viška za korisnike mirovina u RMOD-u nije novost jer to mirovinsko društvo isplaćuje višak mirovina već šestu godinu za redom. To je omogućava i regulira Zakon o mirovinskim osiguravajućim društvima. Na temelju mišljenja stručne osobe, odnosno aktuara, koji potvrđuje postoji li taj višak u tehničkim pričuvama za mirovine, Uprava RMOD-a donosi odluku o isplati viška.

STRAHUJU LI UMIROVLJENICI OD PONOVNE IZOLACIJE? Penzići zabrinuti: ‘I prvu karantenu smo jedva preživjeli’

Može se štedjeti u osam mirovinskih fondova

Prosječni iznos mirovine korisnika iz dobrovoljnog mirovinskog osiguranja mjesečno iznosi 1.074 kune, kazali su za Novi list iz Raiffeisen banke, pritom misleći na “svoje penziće”. Mirovina je veća što je neki građanin dulje štedio i što je više novca uplaćivao tijekom svog radnog vijeka. Kada je riječ o visini mirovine, ona ovisi o tome je li umirovljenik dogovorio njezinu doživotnu isplatu ili tek na rok od nekoliko godina. Postoji mogućnost kojom mirovinska društva pružaju da se dio nakupljenje mirovinske štednje, primjerice 30 posto, umirovljeniku isplati odmah po prestanku rada.

U osam mirovinskih fondova se u Hrvatskoj se može štedjeti, a tu mogućnost pružaju sve veće banke koje su otvorene za građane. Dobrovoljno izdvajanje novca za starost u našoj zemlji nije toliko rasprostranjeno jer je mnogima standard obavezno izdvajanje mirovinskih doprinosa i plaća za prvi i drugi stup osiguranja. Kako kažu promatrači, dobrovoljna štednja za starost u Lijepoj našoj nije raširena iz barem dva razloga. Prvi se krije u tome što građani dok su mladi ne razmišljaju o starosti pa ne prave zalihe jer računaju na državno mirovinsko osiguranje.

Drugi razlog je taj što plaće u Hrvatskoj nisu velike i većina građana novac troši na preživljavanje pa im za štednju gotovo ništa ni ne ostane.

 

Povratak na Net.hr