SEZONA IZLETA

Nek’ Rit vidi puta: Ovo jedinstveno mjesto nikako ne smijete zaobići ovoga proljeća!

Baranja se ove sezone nametnula kao domaća hit-destinacija.

Baranja je sasvim zasluženo postala jedna od najprivlačnijih domaćih lokacija  sa svojom unikatnom kombinacijom očaravajućih prirodnih ljepota, povijesnih znamenitosti, zanimljive arhitekture te vrhunske eno-gastro lokalne ponude.

Ovaj predio Hrvatske oduševit će vas pitoresknim gradićima, netaknutom prirodom i autohtonom gastronomijom. U Baranji ćete pronaći ponešto za svakoga, od aktivnosti za avanturiste, mjesta za obitelji s djecom do lokaliteta bogate povijesti i kulturne važnosti. I zato, prije nego što odlučite istražiti Baranju, upoznajte se s onim što vam Baranja može ponuditi. Pa krenimo.

Ambijent vodenog svijeta

foto: Vjeran Vidaković

Park prirode Kopački rit nikoga neće ostaviti ravnodušnim.  Ovo područje jedno je od najvažnijih očuvanih europskih močvarnih prostora, a zbog iznimne ljepote, prirode i bogatstva životinjskog i biljnog svijeta privlači sve veći broj gostiju, što domaćih, što stranaca iz cijeloga svijeta.

Rit često krasimo epitetima poput „europske Amazone“, a ovaj jedinstveni prirodni fenomen možete i sami doživjeti za samo 10 kuna – koliko stoji osnovna ulaznica za park.  Nigdje drugdje u Europi rijeke ne stvaraju “unutarnju deltu”, čudesni splet rukavaca (u Baranji zvanih fok), močvara i greda kojima raste, luta, pliva i leti preko 2300 vrsta. Najveća draž je u tome što sve to prirodno blago nije u “tamo nekom” nedostupnom zakutku ili dalekoj i nedostižnoj destinaciji, već nadohvat ruke, na samom istoku Hrvatske.

Raj za gurmane

foto: Denis Despot

Nakon obilaska Rita, vrijeme je da se napunite energijom uz fine lokalne zalogaje. Baranjska kuhinja obiluje specijalitetima, a niz ovdašnjih restorana „misli globalno, a djeluje lokalno“, nudeći svojim gostima autentične specijalitete u vrhunskoj izvedbi. Iz Baranje ne smijete otići a da niste probali delicije poput baranjskog kulena, fiša, perkelta  i obilnih mesnih plata, dok za desert nemojte propustiti taške s domaćim pekmezom.

Ako imate priliku, obavezno uživajte u baranjskoj kuhinji u autentičnom ambijentu gatora – vinskih podruma. Uz dobar zalogaj ide i čaša dobrog vina, a srećom, u ovoj regiji ih ima napretek. Ipak, ne zovemo Baranju bez razloga “Vinska majka“. Užitak dobrog vina sigurno će upotpuniti i jedna od najljepših vinskih cesta u Hrvatskoj i jedinstvena ulica vinskih podruma u Zmajevcu.

Aktivirajte tijelo i duh

foto: Efekt media

Rit je možda najbolje upoznati šetnjom ili biciklom jer nudi vrhunske staze koje otkrivaju sve različitosti i ljepote krajolika. Razgledavanje Parka prirode možete obaviti i vožnjom kanuima ili čamcima te na taj način izravno doživjeti ovaj vodeni svijet i netaknutu prirodu. Osim Ritom, nemojte propustiti šetnju ili pedaliranje poljima i vinogradima čuvene Planine. Predivni pejzaži i puteljci nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

S druge strane, iako ste na nepoznatom teritoriju, u Baranji se nikada nećete osjećati izgubljeno. Ugođaj doma je uvijek  tu, posebice na adresama brojnih ruralnih domaćinstava i kuća za odmor. Zahvaljujući i njima, regija je sve omiljenija obiteljska destinacija, posebice ako se u okolici održava i kakva manifestacija. Iako ih u 2021. neće biti mnogo, Slavonija i Baranja pripremile su sasvim finu sezonu događanja: baranjski Deer & Bike, Osječki polumaraton, Borovik Trail… Ukratko, pomaknite granice – spakirajte stvari i pravac HeadOnEast!

Destinacija je dio projekta “Safe stay in Croatia” Ministarstva turizma i sporta i Hrvatske turističke zajednice.

Sadržaj nastao u suradnji s partnerom TZ Osječko-baranjske županije prema najvišim uredničkim standardima Net.hr-a.