Građani se nadaju

NEJASNOĆE OKO ‘ŠVICARCA’: Koliko će snositi proračun zbog poreznih olakšica bankama?

Vladina mjere pomoću koje bi krediti u švicarskom franku trebali biti konvertirani kao da su u startu bili podignuti u eurima neće se odnositi na kredite koji su već otplaćeni. No, još nije poznato koliki bi trošak snosio proračun, a koliki banke.

Premijer Zoran Milanović zatražio je od ministra financija da do jeseni nađe rješenje za dužničko ropstvo u kojem se nalazi 55 tisuća obitelji, prenosi RTL.

Iako ministar Boris Lalovac još ne otkriva sve detalje svog plana, zasad su poznati ovi:

Iz švicaraca u eure krediti će se konvertirati prema kamatnoj stopi koja je vrijedila na dan dizanja kredita, ali po tečaju HNB-a ili poslovne banke, koji će vrijediti na dan konverzije. Mjera se neće odnositi na već vraćene kredite, neovisno o tome jesu li bili za automobil ili stan, javlja RTL.

Bankari šute, dužnici navijaju

A upravo stambeni kredit u švicarcima, za svoj dom u zagrebačkom naselju Prečko, prije 10 godina digla je Iva Tadić iz Zagreba.

Rata joj je skočila s 1800 na 2800 kuna, pa je nakon prvih vladinih mjera pala na 2300 kuna. Sada živi s obitelji, a svoj stan iznajmljuje kako bi mogla plaćati kredit. Nakon najavljene konverzije glavnica bi joj pala za 20 tisuća eura i kaže – bez razmišljanja bi ga prodala.

“Ukoliko bi sad prodala, po ovom tečaju koji je sad, ne bi imala dovoljno ni da zatvorim kredit. Tako da navijamo za ove mjere”, kaže Iva.

Dok dužnici navijaju, bankari šute. Iako su najavljene, još nije poznato kakve će točno porezne olakšice dobiti zbog provođenja konverzije. Ukupan trošak za njih, procijenili su u HNB-u, bio bi između 5 i pol i 6 milijardi kuna, a trpjet će i proračun – ističu stručnjaci.

Lani 500 milijuna kuna poreza

“Ako ostane samo na trošak banaka, banke će u 2016. zabilježiti gubitak, što znači da slijedom toga neće platiti porez na dobit, pa će indirektno proračun biti zakinut za taj dio prihoda”, objašnjava Luka Brkić sa Fakulteta političkih znanosti.  U 2014. godini banke su imale ukupno 2 i pol milijarde kuna dobiti. Od toga im je država uzela 20 posto poreza na dobit, odnosno 500 milijuna kuna.

Znat će se sve, obećao je ministar, do početka sljedećeg tjedna.

Povratak na Net.hr