DOSAD NEVIĐENO U SABORU

JESU LI UOPĆE PROČITALI PRIJEDLOG ZAKONA? Žustro raspravljali o ‘Lex Vlahušić’, a on se uopće ne odnosi na Vlahušića!

Jučer su saborski zastupnici žustro raspravljali o tzv. ‘Lex Vlahušić’, zakonu koji je prijedlog Mosta, smatrajući da se radi o zakonu koji brani kandidiranje dubrovačkom gradonačelniku. No čini se da nisu bili dobro informirani prije same rasprave jer je Vlahušić dobio uvjetnu kaznu, a prijedlog Zakona se odnosi na bezuvjetno kažnjene osobe…

Zanimljivo je da zastupnici svih stranaka nisu znali o čemu se točno radi. Nisu bili informirani ni predstavnici HDZ-a, Mosta, SDP-a, Živog zida, ni HNS-a, dakle, i predlagatelji izmjena zakona, i oni koji su se tome protivili, piše Novi list.

Nisu pročitali tekst prijedloga zakona?

Radi se o Mostovom prijedlogu promjena Zakona o lokalnim izborima. I vladajući i oporba su raspravljali o tome kao da se radi o zabrani nove kandidature dubrovačkom gradonačelniku Andri Vlahušiću kojeg je Vrhovni sud prošle godine pravomoćno kaznio uvjetnom kaznom od šest mjeseci zatvora, zbog zlouporabe položaja. No prijedlog Mosta se zapravo ne odnosi na Andru Vlahušića jer u njemu stoji da se predlaže zabrana kandidiranje za osobe s bezuvjetnom kaznom zatvora u trajanju od šest mjeseci. Tako bi se Vlahušić u proljeće zapravo mogao bez problema ponovno kandidirati za gradonačelnika Dubrovnika, piše Novi list.

OPET ODGODA: Očitovanje o optužnici protiv Andre Vlahušića nastavit će se krajem studenog

HDZ TRAŽI ISTRAGU: ‘Moguće koruptivne radnje’ A. Vlahušića u projektu Terminala u Gružu?

‘Lex Vlahušić’

Podsjetimo, u četvrtak je Mostov Nikola Grmoja u Saboru rekao da je prijedlog zakona rađen upravo kako bi se spriječila kandidatura Andre Vlahušića za gradonačelnika Dubrovnika, jer, kako je rekao, ‘čovjek koji je pravomoćno osuđen ne može biti na čelu jednog svjetski poznatog grada’.

HDZ-ovac i Dubrovčanin Mato Franković svojom je izjavom dao do znanja da i on ne zna da je Vlahušićeva kazna uvjetna, a ne bezuvjetna

‘Nije to »Lex Vlahušić«, međutim nažalost mi u Hrvatskoj imamo samo jednog pravomoćno osuđenoga gradonačelnika zbog teškog kaznenog djela, a to je gospodin Andro Vlahušić’, rekao je Franković.

O čemu se radi, nije znala ni oporba, pa je tako HNS-ov Ivan Vrdoljak rekao da se tim prijedlogom želi ‘eutanazirati Vlahušića na neustavan način’, te je dodao da u tome neće uspjeti, dok je SDP-ov Maras vladajućima poručio da ne pokušavaju onemogućiti Vlahušića, već da ga radije pokušaju pobijediti.

Predsjednik Sabora Božo Petrov pak je rekao da taj zakon nije napisan zbog jedne osobe, već samo zbog toga da se u svakoj sferi djelovanja ispunjavaju određene norme.

BOŽO PETROV

 

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr