Trend u kojem je broj umrlih veći od broja rođenih u Hrvatskoj može se, po mišljenju stručnjaka, zaustaviti i poticanjem muških roditelja da se odluče za porodiljni dopust.

Takvih je, međutim, još uvijek manje od 5 posto, a i oni očevi koji od poslodavca zatraže porodiljni dopust, nerijetko su žrtve diskriminacije, doznaje RTL.

Očevi - žrtve diskriminacije

Prvi korak u promjeni tog trenda je na poslodavcima i izjednačavanju plaća. Naime, u Hrvatskoj žene (majke) još uvijek, u prosjeku, imaju 20 posto manja primanja od muškaraca (očeva), a budući da pola roditeljskog dopusta obitelj mora živjeti s jednom plaćom i drugim, bitno umanjenim dohotkom, u pravilu se donosi odluka da se drže očeve u prosjeku veće plaće.

"Dosada smo u 2015. zaprimili tri pritužbe muškaraca gdje im poslodavci ili su uručili otkaz ili im nisu dali suglasnost da u zakazanom zahtjevu za roditeljskim dopustom nisu mogli dobiti odobrenje", kazala je za RTL Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Suočavanje sa stereotipima

Doduše, prvih šest mjeseci porodiljnog dopusta, roditelju koji je na njemu stiže puna plaća, pa je problem u drugih šest mjeseci kada je iznos na minimalcu.

"Mnoge obitelji to osiromašuje, a obiteljska politika, jedan od osnovnih ciljeva je da se potiče blagostanje roditelja za vrijeme odgoja", ističe demograf Nenad Pokos.

Dakako, uz to idu i mnogi stereotipi koji rezultiraju time da se obitelji željne egzistencijalne sigurnosti odlučuju imati manje djece.

Lijep suprotni primjer su Estonija i Švedska koje imaju znatno veći fertilitet jer se ondje države brinu da odlaskom očeva na porodiljni dopust obitelj financijski ne oslabi, pišu Vijesti.hr.