ŠAKOM U GLAVU

‘NEDOPUSTIVO I OPASNO’: HND i MVPEI osudili napad na novinara RTL-a Panjkotu u Banjoj Luci

Hrvatsko novinarsko društvo u nedjelju je najoštrije osudilo fizički napad na reportera RTL-a Petra Panjkotu, koji se u subotu dogodio u Banjoj Luci, a od vlasti Republike Srpske zahtijeva kažnjavanje napadača.

“Ovaj napad, kao i svaki napad na novinara na radnom zadatku ili napad zbog sadržaja novinarskog uratka, HND smatra nedopustivim i opasnim napadom na slobodu izvještavanja, a od vlasti u Banja Luci zahtijeva kažnjavanje napadača na kolegu Panjkotu”, priopćeno je iz HND-a.

UDARIO GA ŠAKOM U GLAVU: RTL-ov reporter ozlijeđen nakon sramotnog napada u Banja Luci

RTL je u subotu navečer priopćio da je njegov reporter Petar Panjkota lakše ozlijeđen u fizičkom napadu do kojeg je došlo neposredno nakon javljanja uživo s prosvjeda u Banjoj Luci za središnju informativnu emisiju RTL Danas. RTL je oštro osudio napad na svog novinara ocijenivši ga i napadom na slobodu izvještavanja.

Nakon što je Panjkota završio javljanje uživo s mjesta događaja u Banjoj Luci, u kojoj su se jučer odvijali prosvjedi pristaša oporbe i vlasti u Republici Srpskoj, nepoznata osoba je izašla iz obližnjeg kafića i udarila ga šakom u glavu pri čemu je Panjkota zadobio lakše ozljede.

Hrvatski novinar Panjkota je u subotu pratio prosvjede u Banjoj Luci, koji su završili oko 14 sati, a zbog javljanja uživo u RTL-u Danas ostao je na mjestu događaja. Javljanje je prošlo bez problema, no odmah po završetku, nepoznata je osoba izašla iz obližnjeg kafica i udarila ga šakom u glavu od čega je zadobio lakše ozljede.

RTL pretpostavlja da je napad na novinara reakcija na Panjkotine riječi kako je na prosvjedu u Banjoj Luci bio i sin još neosuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

Oštra osuda MVPEI-a

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova najoštrije je u nedjelju osudilo fizički napad na novinara RTL-a Hrvatska Petra Panjkotu u subotu u Banjoj Luci, zatraživši pronalaženje i kažnjavanje napadača.

“Ministarstvo vanjskih i europskih poslova najoštrije osuđuje fizički napad na novinara RTL-a i hrvatskog državljanina Petra Panjkotu, koji se dogodio u subotu tijekom izvještavanja o prosvjedu u Banjoj Luci”, navodi se u priopćenju ministarstva.

U priopćenju se ističe kako je “svaki napad na novinara napad na slobodu govora i izvještavanja” te se od nadležnih vlasti u Banjoj Luci traži hitno utvrđivanje identiteta napadača, kao i njegovo najoštrije sankcioniranje.

Povratak na Net.hr