PRIJETE I TUŽBOM

‘NEĆEMO ZGRADU, HOĆEMO PARK’: Prikupljeno 4216 potpisa protiv gradnje osmerokatnice na Knežiji

‘Knežija brani park’ prikupila 4216 potpisa protiv gradnje osmerokatnice, a prijete i podnošenjem tužbe Upravnom sudu ako dobiju negativan odgovor od Ministarstva gaditeljstva

Građanska inicijativa “Knežija brani park” prikupila je 4216 potpisa građana protiv gradnje osmerokatne stambeno-poslovne zgrade s dvije podzemne etaže na mjestu sadašnjeg parka i prizemnice na Knežiji, koje će predati Uredu gradonačelnika Bandića i Ministarstvu graditeljstva.

Čeka se odgovor Ministarstva graditeljstva, kojem su se žalili na izdavanje lokacijske dozvole, a ako odgovor bude negativan podnijet će tužbu Upravnom sudu, izvijestili su danas predstavnici Inicijative na konferenciji za novinare u parku gdje se planira gradnja osmerokatnice.

ZAGREPČANI SPAŠAVAJU JOŠ JEDAN PARK: Bandić na zelenoj površini želi osmerokatnicu s nekoliko podzemnih etaža

Žele park

Valentina Knežević rekla je da su u malo više od mjesec dana prikupili 4216 potpisa, od čega je 2681 potpis stanovnika Knežije, za zaustavljanje izgradnje osmerokatnice na mjestu sadašnjeg parka.

Napomenula da su potpise skupljali u vrijeme godišnjih odmora, u lošim vremenskim uvjetima, pa je tako veliki broj potpisa jasan pokazatelj da se stanovnici Knežije protive takvoj izgradnji. “Građani Knežije, kao i građani Zagreba, rekli su odlučno ‘ne’ izgradnji zgrade na mjestu parka. Nećemo zgradu, hoćemo park”, poručila je Knežević.

STRUKA ZALJULJALA BANDIĆEV MANHATTAN: Arhitekti dobili dopis – Štromarovo ministarstvo počinje ‘nadzor’ nad izmjenama GUP-a

Narušavanje kvalitete stanovanja

Dopredsjednica Udruženja hrvatskih arhitekata Tamara Bjažić Klarin upozorila je da bi se izgradnjom stambene zgrade na mjestu parka, osim što bi naselje ostalo bez lijepe i vrijedne parkovne površine, bitno narušila kvaliteta stanovanja u okolnim zgradama, koje bi izgubile određenu količinu svjetlosti, zračenja i svega što čini kvalitetno stanovanje.

Podsjetila je da su slične građanske inicijative pokrenute i u Savici, Sigetu i Borovju, gdje se permanentno na javne površine pokušavaju implementirati sadržaji i objekti koji im ne odgovaraju ni sadržajem niti gabaritima.

“Riječ je o eklatantnom primjeru parazitiranja na postojećoj infrastrukturi i gradnji objekata koji su isključivo u interesu privatnog profita, a ne zajednice. Udruženje arhitekata apsolutno podržava ovu inicijativu i nadamo se da će građani Knežije uspjeti zadržati kvalitetu života koju zaslužuju”, poručila je Bjažić Klarin.

Vijećnica Mjesnog odbora Knežija Larisa Petrić izvijestila je kako je Vijeće usvojilo zaključak kojim se protivi gradnji dok ne dobije dokumentaciju o tome što se na prostoru parka planira graditi. Mjerodavni uredi Grada Zagreba ni na koji način nisu odgovorili na zaključak Vijeća, što pokazuje da Gradska uprava potpuno ignorira predstavnička tijela koja su najbliža građanima. “To dovoljno govori o tome kakvu Gradsku upravu imamo i očito je da se ona mora mijenjati”, poručila je Petrić.

JURIČAN PISAO INVESTITORU NA KNEŽIJI: ‘Omogući nam još jednu betonsku jedinicu kakvu si omogućio Mačeku, Sanaderu, Todoriću…’

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr