'ZDRAVLJE JE IMPERATIV, ALI...'

‘NEĆEMO DOČEKATI IDUĆU SEZONU’; Ugostitelji osudili kršenje mjera: ‘Zbog pojedinaca dovodi se u pitanje egzistencija 35.000 zaposlenih!’

‘Tražimo od nadležnih službi da po hitnom postupku najstrože sankcioniraju ugostiteljske objekte koji krše propisano radno vrijeme ali također i sva ilegalna okupljanja i tulumarenja, kako bi većina ostalih ugostiteljskih objekata mogla i dalje poslovati sukladno donesenim mjerama Stožera civilne zaštite’, navodi Nacionalna udruga ugostitelja

Nakon što je objavljeno kako je policija provela nadzore i utvrdila brojna kršenja važećih odluka u pojedinim ugostiteljskim objektima, dok su u jednom pronašli i mladića koji je bio u noćnom izlasku iako je zaražen koronavirusom, oglasila se i Nacionalna udruga ugostitelja.

[VIDEO] POGLEDAJTE RACIJU U ZAGREBAČKOM NOĆNOM KLUBU: U masi ljudi pronašli zaraženog mladića. Izašao je malo da se provede…

Njihovo priopćenje, koje potpisuje predsjednik Udruge Marin Medak, prenosimo u cijelosti:

Nastavno na medijske objave od 21. studenoga 2020. godine o provedenim nadzorima u pojedinim ugostiteljskim objektima te utvrđenim kršenjima važećih odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i preporuka za poslovanje ugostiteljskih objekata Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ovim putem ispred Nacionalne udruge ugostitelja želimo naglasiti da oštro osuđujemo nepoštivanje i grubo kršenje istih.

‘PA TO JE KAO DA 1+1 NE ZNATE ZBROJITI!’ Plenković zgrožen odlaskom zaraženih u noćne klubove: ‘Nema nikakvog opravdanja za to’

‘Njih najstrože sankcionirajte, a nama dajte da radimo’

Nacionalna udruga ugostitelja se zalaže za potpuno legalno poslovanje te svojim stručnim znanjem i iskustvom nastoji pomoći u postizanju rješenja koja će omogućiti ostvarenje zajedničkih ciljeva. Tražimo od nadležnih službi da po hitnom postupku najstrože sankcioniraju ugostiteljske objekte koji krše propisano radno vrijeme ali također i sva ilegalna okupljanja i tulumarenja, kako bi većina ostalih ugostiteljskih objekata mogla i dalje poslovati sukladno donesenim mjerama Stožera civilne zaštite.

Napominjemo da se stigmatizacijom kompletne ugostiteljske djelatnosti, radi nekoliko pojedinaca, dovodi u pitanje egzistencija 35.000 ugostiteljskih objekata i njihovih 65.000 zaposlenih.

Zdravlje je sada imperativ apsolutno svima, no nakon 8 mjeseci pandemije, postaje sve jasnije da gospodarstvo neizbježno tone sve dublje i dublje u krizu.

Stroge aktualne mjere koje se gotovo uvijek odnose na ugostiteljske tvrtke, dovodi ih u stanje potpuno nerentabilnog poslovanja, te su iste već duže vrijeme u nepravedom položaju naspram ostalih industrija, organizacija, institucija i poslovnih subjekata u RH i EU. Direktna poslijedica strogih mjera je ozbiljna ugroza egzistencije svih subjekata ugostiteljske industrije, kao i mnogih vezanih branši.

‘OVO JE FAKAT SR*NJE, U 22 SATA DOMA? PA NISAM U OSNOVNOJ’; Mladi Zagrepčani se oprostili od izlazaka… ili nisu? ‘Idemo na kućni party’

‘Bez dodatnih ekonomskih mjera, nećemo dočekati sljedeću sezonu’

Apeliramo na sve, kako na medije tako i na sve političke aktere, koji zagovaraju još strože mjere i potpuno zatvaranje ugostiteljskih objekata, da istovremeno traže od Vlade RH  i nadoknadu
prihoda za pokrivanje tekućih troškova za te gospodarske grane, jer djelomično pokrivanja troškova plaća, koje su do sada na snazi,  nikako nisu dovoljno za održavanje poslovanja.

Bez dodatnih ekonomskih mjera, koje će uz potpore ORM-a biti usmjerene ka sufinanciranju visokih troškova hladnog pogona poslovanja, hrvatske ugostiteljske tvrtke neće dočekati sljedeću sezonu.

KRŠENJE MJERA STOŽERA I U SPLITSKO DALMATINSKOJ ŽUPANIJI: Policija je obavila nadzor u ukupno 163 ugostiteljska objekta

Što traže ugostitelji?

Osiguravanjem jasnih kompenzacijskih mjera od strane Vlade RH u vidu:

– nepovratne pomoći pogođenim ugostiteljskim tvrtkama, po uzoru na druge države EU,
– snižavanja stope PDV-a na kavu, pivo, vino i bezalkoholna pića u ugostiteljstvu po uzoru na druge države EU,
– ukidanja poreza na potrošnju na razini države,
– administrativnog rasterećenja,
– te stavljanjem na raspolaganje brzih nisko kamatnih kreditnih linija, učinit ćemo naše gospodarstvo stabilnije i otpornije na nadolazeće izazove.

Tim predloženim ekonomskim mjerama će se u potpunosti anulirati nepoštivanje protuepidemijskih mjera, a po normalizaciji stanja, sredstva će se vrlo brzo vratiti u državni proračun kroz poreze i doprinose od strane tada zdravih tvrtki.

Ovime ćemo zasigurno iduću sezonu dočekati kao COVID free zona, a ugostiteljske tvrtke će sa svoje strane ekonomski brzo i zdušno pripomoći da Hrvatska čim prije izađe iz aktualne recesije’, stoji u priopćenju Nacionalne udruge ugostitelja.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr