Ne zna se tko će financirati ‘posao stoljeća’

Europska investicijska banka nije obećala kredit ili garanciju tvrtkama IGH, Tehnika i Konstruktor za gradnju crnogorske autoceste Bar – Boljare, nego imaju samo pismo namjere Unicredita.

arti-201002110335006Glasnogovornik EIB-a Dušan Ondrejicka potvrdio je kako ”EIB nije osigurao zajam ili kreditnu garanciju hrvatskom konzorciju za gradnju autoceste u Crnoj Gori”. Tako je, nakon EBRD-a, i druga europska banka demantirala vijest o kreditiranju hrvatskih tvrtki u “poslu stoljeća” s vladom Crne Gore, piše Jutarnji list.

Također, iz Uprave IGH moglo se čuti kako je u Podgoricu poslano i jamstvo Vlade RH, no i to su Banski dvori ubrzo demantirali.

Jutarnji piše da naš konzorcij ima potporu samo jedne inozemne banke, talijanskog Unicredita, te da se i u tom slučaju samo radi o pismu namjere. Unicredito se, navodno, obvezao da će gradnju kreditirati pod uvjetom da u njemu jednakomjerno sudjeluju i ostali partneri – hrvatski konzorcij i crnogorska vlada. No, hrvatski partneri nemaju osiguranih sredstava jer su u paničnoj potrazi za jamstvima, dok crnogorski mediji javljaju da se u sličnoj situaciji nalazi i vlada u Podgorici.

Crna Gora za taj je projekt trebala osigurati 1,7 milijardi eura, što je više od 50 posto crnogorskog BDP-a, dok je hrvatski konzorcij trebao sudjelovati s milijardu eura.

U crnogorskoj javnosti pokrenuto je pitanje isplativosti autoceste vrijedne 2,7 milijardi eura, s obzirom da ne postoji koridor prema Beogradu, glavnom pravcu autoceste. Crnogorski tisak povezivao je projekt s dogovorom Đukanović Sanader, uz sumnje u basnoslovne provizije, piše Jutarnji list.

Prethodni članak:

arti-201002110570006

Povratak na Net.hr