ODGOVORNOST NA SVIMA

‘NE ZANEMARUJTE BILO KAKVE SIMPTOME!’ Da bi škole bile što duže otvorene, Sanja Šprem ima važnu poruku za roditelje

‘Da bi škola bila što duže otvorena, važno je naglasiti odgovornost svih. Molim roditelje da ne zanemare bilo kakve simptome djeteta’

Govoreći o povratku učenika i učenica u školske klupe, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, Sanja Šprem, rekla je danas za N1 da je općenito zadovoljstvo vratiti se u škole, ali je istaknula da online nastava ima i dobrobiti, iako se u javnom diskursu često ističu samo negativne stvari. Pritom je poručila roditeljima da ne zanemaruju bilo kakve simptome djeteta.

“Moram jasno naglasiti – da bi škola bila što duže otvorena, važno je naglasiti odgovornost svih. Molim roditelje da ne zanemare bilo kakve simptome djeteta. Uspjeh i što duža nastava u razredima upravo ovisi o odgovornosti pojedinca”, zaključuje Šprem.

TERETANE I TERASE KAFIĆA OTVARAJU SE 15. VELJAČE? ‘To bi mnogima pomoglo da prežive’; Ipak, postoje dva uvjeta: Brojke i novi soj

Prilika za samoedukaciju

Šprem je rekla da je od početka epidemije sve počivalo na entuzijazmu i trudu pojedinih učitelja, naglasivši da kvaliteta same nastave uvelike ovisi o maksimalnom angažmanu pojedinog učitelja.

“Kada u javnosti govorimo o online nastavi, definitivno se usmjeravamo samo na neke negativnosti. Težište stavljamo na to da je nastava najkvalitetnija u razredima, što sigurno i jest. No, razmišljajući o tome čime je online nastava pridonijela, moramo razmišljati o tome da je donijela visok stupanj rada na sebi, učitelji su puno truda uložili u samoedukaciju. Ne samo učitelji, nego i učenici. Stekli su nove kompetencije, online nastava dala je mogućnost brze prilagodbe”, navela je Šprem.

Objašnjava da se situacija često mijenja iz dana u dan, učenici i nastavnici se vrlo često u manje od 24 sata moraju prilagoditi na prebacivanje nastave iz školskih klupa na laptope. Šprem ističe tu mogućnost brze prilagodbe kao pozitivnu. “U obrazovanju se uvijek kasni. Nismo pripremili učenike za 21. stoljeće, za tržište rada u Hrvatskoj, a kamoli svjetsko tržište rada”, dodala je, rekavši da je dobra strategija da se u fizičke škole prvo vrate učenici razredne nastave, pa oni od 5. do 8. razreda osnovne škole.

KLJUČA U CIJELOJ EUROPI; Mnogi su na rubu propasti, misle da ih se vuče za nos: ‘Nije nam drago da moramo kršiti zakon, ali…’

Siutaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

 

Povratak na Net.hr