banner

COVID OSTAVLJA OZBILJNE POSLJEDICE

‘NE SMIJE SE IĆI U BRZE RELAKSACIJE’; Pulmolog objasnio: ‘Da ne ispadnemo krava koja da 9 litara mlijeka pa sve prospe’

Srića je upozorio da posljedice za one koji su se zarazili virusom mogu biti vrlo ozbiljne: ‘Kod stanovitog broja pacijenata postoje određene trajne komplikacije. Nekima je plućno tkivo trajno oštećeno. Prerano je govoriti hoće li neki od tih pacijenata biti potencijalni kandidati za transplantaciju pluća. Još se istražuje i hoće li neurološki problemi koji se javljaju imati i trajne posljedice’

Pulmolog Saša Srića rekao je za N1 da ćemo s epidemiološkim mjerama, ali i zaštitnim maskama, morati živjeti još izvjesno vrijeme te da zdravstveni djelatnici gaje umjereni optimizam prema sadašnjem stanju u zemlji s koronavirusom. “Opterećenje na covid bolnice je manje, manje je dolazaka i brojka pacijenata od 80 pregleda dnevno se prepolovila, tj. ide do 40-50 pregleda dnevno. Popunjenost kapaciteta je također manja, no pred nama su izazovi”, dodao je.

Naglasio je da treba voditi računa o tome da se u mnogim zemljama Europe govori o trećem valu.

“Ne smije se ići u prebrze relaksacije mjera, kako ne bi ispali krava koja da devet litara mlijeka pa sve prospe. Vidjet ćemo kako će se odvijati situacija kod nas, period oko blagdana rezultat će pokazati u naredna dva tjedna”, rekao je Srića i dodao kako je dolazak novog soja rezultat trećeg vala.

OTVORILI SVOJA VRATA, ALI TVRDE DA NE KRŠE MJERE: ‘Mi nismo klasična teretana. Registrirani smo kao salon za mršavljenje…’

Zagovara online nastavu

Srića smatra da bi se nastavak školske godine trebao odvijati online. “Moramo biti svjesni da mjere moraju ostati relativno čvrste. Socijalizacija i druženje djece vrlo su bitni, no mislim da bi trebalo prijeći na online nastavu. Iako su mlađi ljudi rijetko simptomatski i rijetko teško obolijevaju, prijenosnici su, pa nemojmo ovu dobru sliku pokvariti na bilo koji način”, rekao je pulmolog.

Dodaje da cjepivo još uvijek “dolazi na kapaljku”, pa je prema tome procijepljeno oko jedan posto građana. “I oni koji su cijepljeni trebaju nositi masku, jer ne znamo može li cijepljena osoba prenijeti virus dok razvija imunitet. Maske će nam biti sastavni dio života još izvjesno vrijeme”, naglasio je.

UČENICI SE IPAK NE VRAĆAJU U ŠKOLSKE KLUPE? Capak poziva na oprez: ‘Izglednije je da neće biti škole, ili će je biti djelomično’

Cijepljenje zastupnika

Na pitanje trebaju li se prije ugroženih skupina prvo cijepiti zastupnici u Saboru, odgovara negativno. “Naravno da ne trebaju, ne znam po čemu bi oni bili ugrožene skupine. Kada je bilo najteže i očekivali njihovu pomoć, onih zastupnika koji su liječnici, nisam vidio da se iti jedan odazvao, komentirao. Zna se da su kronični bolesnici i zdravstveni djelatnici ugrožena skupina. I članovi stožera, političari, trebali su otići kod svojih liječnika i u ambulantu na cijepljenje, a ne da se njima dolazi i da se stvara dojam da su oni privilegirane skupine”, rekao je Srića.

Upozorio je da posljedice za one koji su se zarazili virusom mogu biti vrlo ozbiljne.

“Kod stanovitog broja pacijenata postoje određene trajne komplikacije. Zato su već otvorene post-covid ambulante, a radi se i na otvaranju na Jordanovcu. Pacijenti koji su bili na produženom liječenju imaju ozbiljne posljedice, nekima je plućno tkivo trajno oštećeno. Prerano je govoriti hoće li neki od tih pacijenata biti potencijalni kandidati za transplantaciju pluća. Još se istražuje i hoće li neurološki problemi koji se javljaju imati i trajne posljedice”, rekao je Srića.

Kaže da je skepticizam oko cijepljenja u blagom opadanju. “Među zdravstvenim djelatnicima u KB Dubrava je oko 98 posto djelatnika reklo da se želi cijepiti, no u Splitsko- dalmatinskoj županiji manji je broj liječnika koji se žele cijepiti. Važno je do ljeta imati takav postotak da bismo dosegli 50 posto cijepljenih”, rekao je Saša Srića.

PSIHOLOGINJA O DVOJBAMA OKO CIJEPLJENJA: ‘Kolebljivi prema cijepljenju su velikim dijelom prestrašeni i vođeni negativnim emocijama’

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr