NE PRESTAJE RAT NA SREBRNJAKU: / Boro Nogalo dobio opomenu pred otkaz zbog izjava medijima, zaposlenici ga štite

Smijenjeni ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak, doktor Boro Nogalo, dobio je opomenu pred otkaz jer je navodno povrijedio radnu obvezu komuniciravši s medijima, a na tu odluku nema pravo prigovoriti

3.2.2020.
18:23
Marko Lukunić/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Smijenjeni ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak, doktor Boro Nogalo, dobio je opomenu pred otkaz jer je tijekom protekla dva mjeseca istupao u medijima. Opomenu mu je 27. siječnja izrekla vršiteljica dužnosti ravnatelja Ivana Đerek Dubravčić. No, kao i dosad, zaposlenici bolnice su ga zaštitili te su ga imenovali za sindikalnog povjerenika, kako bi i dalje mogao davati izjave medijima.

"Obzirom da v. d. ravnatelja Ivana Đerek Dubravčić nije dala ovlaštenje doc. dr. sc. Bori Nogalu da istupa u medijima, Dječja bolnica Srebrnjak se ograđuje od izjava dr. Nogala. Radnik Boro Nogalo počinio je povredu obaveze iz radnog odnosa temeljem članka 86. stavak 5. (odavanje poslovne tajne određene zakonom drugim propisom ili Pravilnikom o radu) i članka 86. stavak 6. (zloporabe položaja ili prekoračenja ovlasti) Pravilnika o radu Dječje bolnice Srebrnjak. Boro Nogalo počinio je povredu Izjave djelatnika vezano za eksternu profesionalnu komunikaciju djelatnika Dječje bolnice Srebrnjak. Slijedom navedenog, upozorava se radnik Boro Nogalo da uskladi svoje ponašanje sukladno prihvatljivim normama ponašanja (…) U slučaju nastavka kršenja obaveza iz radnog odnosa radniku se upućuje pisano upozorenje s mogućnošću donošenja Odluke o otkazu ugovora o radu…", piše u opomeni, koja je došla u posjed RTL-a.

Nema pravo na prigovor

U dokumentu, između ostalog, stoji i da na rješenje radnik, odnosno doktor Nogalo - nema pravo na prigovor. Ipak, uložio ga je napomenuvši kako dosad nije primio nikakvo upozorenje zbog povreda obveza iz radnog odnosa. Negira i da je narušavao dignitet bolnice ili struke.

"Naprotiv, moja eksterna profesionalna komunikacija je bila primarno motivirana svrhom zaštite ugleda i struke u Dječjoj bolnici Srebrnjak. Stoga molim da još jednom razmotrite vašu odluku i istu povučete. Također naglašavam da mi ne možete ni po kojoj zakonskoj osnovi uskratiti pravo na prigovor", napisao je doktor Nogalo u prigovoru.

Nogalo je telefonom novinarima rekao da mu je jasno kako je on "persona non grata", ali da ga neće ušutkati.

"Tim upozorenjem poslali su poruku da ušutkavajući mene mogu ušutkati bolnicu, no pokazalo se da ne mogu jer su zaposlenici stali uz mene. Nisam učinio ništa što bi štetilo bolnici. To potvrđuje i činjenica da sam legitiman kandidat za novog ravnatelja, da je Upravno vijeće bolnice prihvatilo moju kandidaturu, što pokazuje da sam nevin i da u 23 godine nisam učinio ništa loše za Dječju bolnicu Srebrnjak“, rekao je Nogalo.

Kadroviranje podobnih?

Boro Nogalo smijenjen je u prosincu prošle godine, zbog navodnog nezakonitog zapošljavanja medicinskog osoblja. Grad Zagreb je kao osnivač bolnice protiv njega podnio kaznenu prijavu "zbog nadriliječništva", koja je odbačena nakon inspekcijskog nadzora Ministarstva zdravstva. Smijenjeni ravnatelj od početka tvrdi kako je razlog njegove smjene zemljište na Medvednici na kojem se nalazi bivši sanatorij Brestovac te 60 milijuna eura koje je bolnica dobila za gradnju Translacijskog centra, jedinog u ovom dijelu Europe.

Upravno vijeće bolnice Srebrnjak, na čijem je čelu bliska Bandićeva suradnicaAna Stavljenić Rukavina, još nije izabralo novog ravnatelja, iako je to trebalo učiniti do kraja siječnja. Jedan od najizglednijih kandidata za ravnateljsku poziciju je Dragan Korolija Marinić, bivši član SDP-a koji je prešao u Bandićevu Stranku rada i solidarnosti i iz nje se nedavno - ispisao.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali