PRIJETI DUGOTRAJNA DEPRESIJA

NE PIŠE NAM SE DOBRO: Sve se manje troši, nastradat će turizam, ugostiteljstvo i zračni promet: ‘Neki će biti nepopravljivo ranjeni!’

Ustezanje od trošenja i putovanja teško će pogoditi turizam, ugostiteljstvo i zračni promet, a prema procjenama predsjednice Europske središnje banke mnogi od zaposlenih u tim sektorima ostat će bez posla

Europljani su tijekom pandemije počeli štedjeti novac pribojavajući se krize, pa se tako od veljače do svibnja njihova štednja u bankama u članicama eurozone povećala za nevjerojatnih 136 posto, odnosno za 214 milijardi eura, prema podacima Europske središnje banke (ESB) od prošlog tjedna, javlja Novi list. Iako je djelomični razlog tome privremeno zatvaranje trgovina, predsjednica ESB-a Christine Lagarde, kaže da tu “ima i štednje zbog opreza”, a kada ljudi ne troše, ugrožen je gospodarski rast.

Lagarde je upozorava da će koronavirus sputati oporavak Europe i trajno promijeniti gospodarstvo. Ustezanje od trošenja i putovanja, teško će pogoditi turizam, ugostiteljstvo i zračni promet. Prema njezinim procjenama, mnogi od zaposlenih u tim sektorima ostat će bez posla, posebno siromašni, mladi i žene, koji rade s privremenim ugovorima.

“Manje ćemo putovati, pa će zračni prijevoz, ugostiteljstvo i turizam te industrija zabave izaći iz procesa oporavka u drukčijem obliku, a neki od njih zasigurno će biti nepopravljivo ranjeni”, izjavila je Lagarde. Uvjerena je da neće biti moguć povratak na stanje prije krize, kao i da će se dijelovi gospodarstva će se transformirati.

HRVATSKA PASIVNO ČEKA EKONOMSKI ISHOD PANDEMIJSKE KRIZE; Stručnjak poručuje: ‘Štednja u krizi i smanjenje poreza su – najobičnije gluposti’

Slabija i produktivnost

Glavni ekonomist ESB-a Philip Lane prošlog je tjedna upozorio da rani znakovi ekonomskog poboljšanja nakon otvaranja nisu dobar vodič kad je riječ o brzini i žilavosti oporavka. Smatra da međunarodna trgovina neće doći na prijekriznu razinu, a i produktivnost će biti slabija.

Novi list navodi da su hrvatski građani tijekom pandemije također srezali potrošnju, pa je u travnju maloprodaja pala za 25 posto, povećali su i štednju. Depoziti u hrvatskim bankama od kraja prošle godine porasli su za više od šest milijardi kuna, a u travnju su skočili 7,2 posto u usporedbi s istim lanjskim mjesecom, prema podacima Hrvatske udruge banaka. Građani su tijekom pandemije smanjili i minuse na računima.

‘NEŠTO NE ŠTIMA’; Ekonomski stručnjak ogolio Vladu: ‘Od kada su oni preuzeli gospodarstvo, kao da je netko dignuo nogu s papučice gasa…’

Prijeti dugotrajna depresija

Prema procjeni Ureda za proračun američkog Kongresa, oporavak SAD-a od koronavirusa bit će težak, a gospodarstvo će imati goleme gubitke od kojih se neće oporaviti cijelo desetljeće, do 2029. godine. Oko 40 milijuna Amerikanaca je od sredine ožujka do kraja svibnja završilo na burzi rada, a stručnjaci procjenjuju da njih 40 posto vjerojatno se neće moći vratiti na staro radno mjesto.

Sve češće su prognoze da SAD-u prijeti dugotrajna depresija zbog novih valova zaraze koji su zahvatili gotovo svaku drugu američku saveznu državu, kao što su zahvatili i europske zemlje. “Ako se pandemija nikada ne stavi pod kontrolu, ni gospodarstvo se nikada neće osloboditi od stega”, upozorila je Annie Lowrey iz američkog Atlantica.

U SAD-u je štednja tijekom pandemije nezapamćeno skočila, pa su u travnju depoziti u američkim bankama skočili za 865 milijardi dolara, što je više nego tijekom cijele jedne godine, prema CNBC-u.

Štede kućanstava, poduzeća i svi koji mogu. Tome je pridonijelo obilno “tiskanje” novca u središnjoj banci SAD-a, za spašavanje gospodarstva, kao i jednokratna pomoć iz državnog proračuna u iznosu od 1000 do 2000 dolara, koju su dobila kućanstva, piše Novi list.

EBRD OPTIMISTIČNIJI OD VLADE: Predviđaju nam pad BDP-a za 7 posto; Kažu da bi iduće godine sve moglo biti bolje, a evo i zašto

 

Povratak na Net.hr