HANFA UPOZORAVA

NE NASJEDAJTE NA OVAKVU PRIJEVARU: ‘Brza i laka zarada’ dovest će vas do gubitka novca

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) izdala je upozorenje građanima da ne nasjedaju na priče o dobrim iskustvima s brokerima koji se predlažu na internetu.

Na društvenim mrežama, blogovima, forumima i internetskim stranicama predlaže se trgovanje špekulativnim financijskim instrumentima poput binarnih opcija ili CFD-ova, no riječ je o prikrivenom reklamiranju brokera i neprimjerenim marketinškim strategijama, upozorava Hanfa i dodaje da ne treba na takve oglase nasjedati jer brokerska društva oglašena na taj način nemaju odobrenje Hanfe ili nekog drugog regulatora EU-a za rad, pa u slučaju problema, prevarenim građanima neće moći ni pomoći, piše Slobodna Dalmacija.

‘Iskoristite priliku’ – i izgubit ćete novac

Takvi oglasi uglavnom poručuju da ‘treba iskoristiti priliku i zaraditi trgovanjem na svjetskim burzama’. Klijente privlače ‘bonusima, besplatnim priručnicima i vaučerima’, upozorava Hanfa te dodaje da tu nije riječ o trgovanju na svjetskim burzama, kako obično stoji u takvim oglasima, nego na različitim online platformama izvan burzi koje uređuju zakoni.

Iako se stječe dojam da kupujete dionice velikih tvrtki poput Applea, Googlea i slično, zapravo se ne trguje time već CFD-om na dionicu ili zlato. CFD (Contract for Difference) je ugovor o razlici, kojim se trguje razlikom između cijena neke robe, dionice i slično. Hanfa upozorava da u konačnici takvim trgovanjem ulagatelj najčešće gubi novac.

Nije nezakonito, ali nije dobar izbor

Hanfa takva ulaganja uspoređuje s klađenjem: nije nezakonito, ali nije dobar izbor za male ulagače. Na slične je gubitke upozorila i Hrvatska narodna banka.

hnb

‘Nije realno da mali ulagači očekuju visoku i brzu zaradu ulaganjem na deviznom tržištu. Za to je potrebno znanje i iskustvo koje su uspješni, ali malobrojni trgovci valutama stjecali godinama, pa i desetljećima’, kažu u HNB-u.

 

 

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr