'I prije je bilo tako da su mali i srednji naravno u svemu participirali, kao što i u biznisu mali dioničari imaju pravo glasa sukladno svom udjelu. Međutim, sada bi mali htjeli da mi plaćamo, a oni odlučuju, a to ne može tako', kazao je vlasnik Orbica Branko Roglić objašnjavajući razlog svoga napuštanja Hrvatske udruge poslodavaca

Branko Roglić, vlasnik Orbica i bivši dugogodišnji predsjednik te predsjednik Nadzornog odbora Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) nedavno je napustio tu udrugu, a skupa s čelnim ljudima Adrisa, Tehnomonta i još nekih najavio je osnivanje nove udruge poslodavaca.

U razgovoru za Novi list rekao je da oni nisu pučisti te da je razlog napuštanju HUP-a nezadovoljstvo činjenicom da su velike kompanije, koje financijski najviše participiraju, bile marginalizirane kada su donošene odluke.

'Mali bi htjeli da mi plaćamo, a oni da odlučuju'

"Nismo pučisti, ne želimo rušiti, nego graditi, ali graditi na čvrstim temeljima, da onaj tko u HUP-u više pridonosi, ima i tome srazmjeran upravljački utjecaj", kazao je Roglić za Novi list.

Više je, kaže, riječ o spontanom nezadovoljstvu velikih poslodavaca.

"I prije je bilo tako da su mali i srednji naravno u svemu participirali, kao što i u biznisu mali dioničari imaju pravo glasa sukladno svom udjelu. Međutim, sada bi mali htjeli da mi plaćamo, a oni odlučuju, a to ne može tako", dodao je.

Roglić također smatra da je u HUP-u previše administracije te da Statut treba mijenjati.

"Sa svim tim nisam se mogao pomiriti, te je ovo izraz nezadovoljstva u kojem, ako se u HUP-u nešto ne promijeni, vjerojatno neću biti usamljen", kaže.

'Smrću Pucara izgubio sam nadu da će stvari ići nabolje'

Na primjedbu da je i sam dugo godina bio na važnim pozicijama u HUP-u te je na neke stvari mogao utjecati, Roglić odgovara potvrdno, ali kaže da su još donedavno postojali planovi da se stvari poboljšaju.

"Smrću Marina Pucara (donedavnog čelnog čovjeka Podravke i predsjednika HUP-a) osobno sam izgubio nadu da će stvari ići nabolje", kazao je za Novi list.

Što se tiče mogućeg osnivanja nove poslodavačke udruge, Roglić kaže da za sada na tome nije naglasak, ali da postoji val nezadovoljstva u dijel velikih kompanija te da prati situaciju.

"U svakom slučaju, radi se o nezadovoljstvu dijela velikih kompanija, te će i bilo kakvo daljnje povezivanje biti na toj platformi", poručio je Roglić.