INTERVJU ZA N1

‘NE, JA NISAM SUPERHIK!’ Ministar financija pokušao objasniti sve kontroverze velike porezne reforme

Gostujući na N1 televiziji, ministar financija, Zdravko Marić govorio je o novoj poreznoj reformi koju je predstavio na prvoj sjednici Vlade u četvrtak.

Već na početku intervjuua objasnio je zbog čega neće rasti plaće građanima s prosječnim primanjima i onima koji zarađuju manje od prosjeka, a kojih je u Hrvatskoj više od 60 posto.

‘Jednostavno. Danas u sustavu poreza na dohodak, u kojem je više dva i pol milijuna građana, 915 tisuća danas ne plaća porez na dohodak. Nemoguće je promjene primijeniti na njih kada već sada ne plaćaju. Poreznom reformom novih 550 tisuća obveznika više neće biti u poreznim škarama. Osoba koja sada plaća 200, 300 kuna, mi nju ne možemo osloboditi za više od tog iznosa. Osoba, porezni obveznik s jednim djetetom, koja ima plaću u visini prosječne neto plaće više uopće neće biti u škarama poreza na dohodak i toj će osobi plaća porasti za 217 kuna.

‘PROMJENE ĆE OSJETITI SVI’: Ministar Marić predstavio Mostu novu poreznu reformu

Ne može rasti više od toga jer u ovom trenutka ona plaća toliko poreza. Danas osoba koja ima plaću 15-ak tisuća kuna plaća oko četiri i pol tisuća kuna poreza i prireza. Ona će apsolutno osjetiti veće povećanje jer i plaća više. Moramo promatrati na sljedeći način: s porezom na dohodak se ne može promatrati cjelokupno povećanje plaća, to je samo porezno rasterećenje’, poručio je Marić.

Osobi s 8000 kuna neto plaće i dvoje djece plaća raste za 318 kuna zato što ne može više jer ta osoba plaća toliki porez.

Kao Superhik

Upitan je li čitao Alana Forda te zna li za lika Superhika, koji je uzimao od siromašnih i davao bogatima, a s kojim ga zbog najavljenih poreznih reformi mnogi uspoređuju, ministar financija je ogovorio kako pošalice i pogrdne riječi uvijek treba očekivati, no iznenađen je činjenicom, kako je kazao, ‘da se time bave ozbiljniji ljudi’.

‘Znam jako dobro tko je Superhik i ja to definitivno nisam’, poručio je Marić.

Ukidanje najniže stope PDV-a

Objasnio je i zbog čega se ukida najniža stopa na namirnice poput kruha i mlijeka, te rekao da te namirnice čine manje od 4 posto ukupne potrošnje.

‘U isto vrijeme predlaže se sniženje opće stope koja kalkulira i meso i ribe, povrće… Ukupno deset tisuća artikala. Primjer: dizanje cijene šećera zajedno s ugostiteljstvom za najmanju dohodovnu skupinu bit će 28 kuna kuna, a u isto vrijeme zbog manje cijene električne energije i nekih komunalnih usluga imat će uštedu za 255 kuna. To su fakti kada gledate današnju statistiku za najmanju dohodovnu skupinu. Zbog porasta PDV-a na kruh i mlijeko, a ide i mali pritisak lijekova, bit će za istu dohodovnu skupinu rast potrošnje 12 kuna plus 30 kuna za lijekove, a s druge strane će opet imati 300 kuna smanjenja’, rekao je te dodao kako će porez na dobit padati.

BIVŠI MINISTAR TVRDI: ‘Zbog Marićeve reforme poskupjet će kruh, mlijeko i lijekovi’

‘Otvoreno ću i reći: zašto bi cijena kruha morala porasti? Pada porez na dohodak, snižavaju se cijene inputa. Nemojmo zaboraviti poljoprivredu, ovo je prvi puta u našoj povijesti da se poljoprivrednim proizvođačima izlazi u susret. Snižavamo troškove na ulazu. Poduzetnici ovom reformom dobivaju dosta, ali zaista dosta’, kazao je Marić.

Jeftinija struja

Objasnio je i kako će građani Hrvatske od 1. siječnja uživati u jeftinijoj cijeni električne energije s obzirom da se snižava PDV na ispostavu električne energije. Upitan hoće li zaista osjetiti promjene s obzirom da postoji rast naknade za obnovljive izvore energije, ministar financija je objasnio da je ‘tu naknadu potpisao netko drugi i vješto sakrio od drugih’.

MARIĆEVA POREZNA REFORMA: Što se sve mijenja za one koji prodaju ili kupuju stan?

‘Građani to moraju znati. Ja sam bivšem ministru gospodarstva rekao da je to evidentni, potencijalni udar i da porezna reforma za to neće biti kompenzacijska mjera. Moramo se pozabaviti tom naknadom, pronaći ćemo način. Imamo naznake nekih modela kako ju neutralizirati pa da se to osjeti i na računima. Intencija naša, stručne radne skupine, mene i mog tima sa snižavanjem stope na struju je bila da se račun smanji. I ja kažem da hoće. To je jedan od preduvjeta da reforma ima punovitost. Tematika obnovljivosti izvora energija će se morati voditi jer će se oko toga postavljati puno pitanja’, rekao je Marić, a na pitanje je li bilo kriminala oko naknade za obnovljive izore energije, kazao je kako je on tek ‘običan ministar financija koji se bavi svojim resorom’.

Promjene u turizmu

S obzirom da najviše kritika na reformu dolazi iz turističkog sektora i ugostiteljstva te da se ga optužuje da pili granu na kojoj sjedi, smanjujući međustobe, Marić je poručio kako nakon njihova povećanjanije zabilježeno povećanje konkurentnosti.

‘Nitko ne dvoji, ja prvi znam koja je važnost turizma. Generira 18 posto našeg BDP-a s potencijalom da to bude daleko više. Međutim, konkurentnost se može stimulirati drugim mjerama. Ne bih gledao da je to udar na turizam i ugostiteljstvo. Ako gledamo iz perspektive prosječnih cijena nekih artiakala. Vučemo se na kavu, to je neka navika Hrvata. Uzmimo centar Zagreba: imate na perimetru od 500 metara razlike cijene koje su gotovo stopostotne, od 7 pa do 14, 15 kuna. Zašto bismo odmah na taj način morali gledati da ovaj rast PDV-a znači i rast cijena? Ako mi nekome smanjujemo porez na dobit, na dohodak… Njima ta struja također ima veliki efekt u troškovima’, rekao je.

POREZNA REFORMA PLAĆE DIŽE I ZASTUPNICIMA! S takvom povišicom mogu izostati i petkom!

PDV na kinoulaznice i knjige raste

Upitan hoće li direktori i bogati opet moći jesti, dok će prosječna zabava za prosječnog čovjeka biti skuplja, Marić je odgovorio da se tu ‘dovodi u svezu dva segmenta cijele priče’.

‘Kod PDV-a cilj nam je bio pojednostaviti sustav i imati jednu stopu. Razina pismenosti i zadnji trendovi nalažu da se u tom sustavu treba puno učiniti. Opet ponavljam, izdvajati pogoduje li se ovome ili onome…. Ako se gleda sve skupa, cjelovitost, pokušali smo, i mislim da smo našli model da najviši sloj građanstva osjeti promjene’, poručio je.

Most nezadovoljan reformama?

Iz Mosta upozoravaju da nekim dijelovima nove porezne reforme nisu zadovoljni, a ministar financija napominje kako je priprema cijelog paketa reformi krenula prije ove vlade Andreja Plenkovića te da im je već prije predstavljeno što će reforme predstavljati.

‘Uz dužno poštovanje premijeru Oreškoviću, taj nalog je došao od mene. Rekao sam kad sam došao: sve što ćemo napravati je uzeti si vremena da analiziramo i dođemo s konkretnim rješenjem. To se i dogodilo’, rekao je te dodao kako je Reforma predstavljena na Vladi, a na dnevni red ju je stavio premijer.

MOST NIJE ZADOVOLJAN POREZNOM REFORMOM? Objavljeno što im smeta, reagirao i Plenković

‘Pomirit ćemo se’

‘Pomirit ćemo se, imali smo više od 60 modela reforme. Sigurno da postoji i političko pitanje, ja osobno kao ministar financija, štiteći dignitet svoje institucije, sigurno ću se boriti da ova cjelovitost reforme bude sačuvana. Nisam isključiv čovjek i neću reći da smo samo mi u pravo. Očekujemo raspravu, odradit ćemo seriju prezentacija i za javnost i za struku. Želimo ljudima približiti reformu i kroz javnu raspravu čuti i druga mišljenja. Nek istručnjaci možda nisu u potpunosti bili uključeni u radnu skupinu, ali me zanimuju njihova mišljenja. Ja sam uvjeren da će razum prevladati.

Nestabilnost nije stvar samo čestih izmjena, nego i čestih izmjena malo na gore, malo na dolje. Moja malenkost, ja kao ministar financija nikad ne bih predložio nešto što bi ugrozilo održivost javnih financija. Po prvi puta povijesti smanjili smo javni dug, uveli racionalno i odgovorno trošenje proračunskih sredstava. Prihodi idu na smanjivnje deficita, duga, popravljanje rejtinga i daljnje porezne rasterećenje. Ja bih bio sretan da sam mogao smanjiti mirovinske doprinose, no to u ovom trenutku nije moguće. Definirali smo jasan smjer, dobar smjer i treba njime nastaviti’, poručio je Marić.

 

Povratak na Net.hr