SVE PO SILI ZAKONA

‘NE DOBIJEMO LI POVIŠICU TUŽIT ĆEMO DRŽAVU’: Javni službenici nezadovoljni zbog propalih pregovora

Ne poveća li Vlada javnim službencima plaće od 1. siječnja po sili zakona, oni najavljuju nove tužbe koje bi im osigurala zakonski jednaka prava onima državnih službenika.

Bez obzira što su pregovori između vladajućih i sindikata javnih službenika propali, javni službenici se nadaju kako će Vlada od 1. siječnja plaće povisiti i njima jednako kao i držvnim službenicima. To bi se, piše Novi list, trebalo dogoditi na temelju Zakona o osnovici plaće u javnim službama, kao i Zakona o državnim službenicima i namještenicima prema kojima je njihova osnovica istovjetna. Međutim, Vlada bi te zakone mogla ignorirati, a u tom slučaju javni službenici najavljuju tužbe.

Naime, osnovica za izračun plaća utvrđuje se kolektivnim ugovorom, a ako se osnovica ne donese do donošenja državnog proračuna, utvrđuje je Vlada. Upravo na tu zakonsku regulaciju ukazuje i Vilim Ribić, predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti.

VLADA I SINDIKATI SE NAPOKON DOGOVORILI: ‘Postigli smo kompromis o povećanjima plaća’

Jedna ili dvije osnovice plaća

“Ne vjerujem da će Vlada dozvoliti da se situacija dodatno komplicira i da će dozvoliti dvije osnovice. Mislim da će to riješiti uredbom”, smatra Ljubica Pilić, glavna tajnica Sindikata kulture.

Produžena primjena Sporazuma o osnovici za plaće u javnim službama istječe 26. siječnja iduće godine. Malo je vjerojatno da će Vladina strana inicirati ikakve razgovore sa sindikatima o tom dokumentu pa je za očekivati da se se usmjeriti na Temeljni kolektivni ugovor.

No, Vlada bi mogla i zatvoriti oči pred zakonskim rješenjima ili odugovlačiti njihovu primjenu kako bi »stisnula« sindikate javnih službi i pokušala poljuljati njihovu vjerodostojnost pred članstvom. U tom slučaju, od idućeg tjedna, odnosno ulaska u iduću godinu, Hrvatska će prvi put imati dvije osnovice za izračun plaća zaposlenih u javnom sektoru, iako se te plaće osiguravaju iz iste kase – državnog proračuna. Za 60-ak tisuća državnih službenika i namještenika tako bi se primjenjivala osnovica od 5. 211,02 kune, a za 180 tisuća javnih službenika u obrazovanju, zdravstvu, kulturi, socijalnoj skrbi od 5.108,84 kune.

Povratak na Net.hr