Play ponuda

'Ne bih se iznenadio da su partizanski filmovi nekome bili okidač'

shimmer fallback

Druga eksplozija koja je potresla zapadni dio Zagreba u tri dana bila je i predmet rasprave u HTV-ovoj emisiji 'Tema dana'.

11.1.2013.
20:43
Play ponuda

Grgić je kazao da se osoba koja je postavila eksplozivne naprave u Zagrebu mogla naučiti izrađivati ih iz starih udžbenika za diverzantsko djelovanje koji su se dijelili u JNA, ili pak u ratu kad su ljudi na brzinu bili priučeni. Kazao je i kako je počinitelj nedvojbeno ciljao vrijeme kad neće biti puno ljudskih žrtava, tj. da nije ciljao da napadne populaciju.

Na pitanje o tome je li ovo bio teroristički čin, tj. je li eksplozivne naprave mogla postaviti teroristička grupa, Grgić je kazao da za to nema indicija. Onda je pojasnio:

"Terorizam je evoluirao, sada imamo na sceni drugačiji pristup. To je socijalni inženjering, terorizam prema masama kroz masovne medije. Ništa ne može toliko ubiti koliko mogu ubiti mediji i to će u narednim godinama biti glavno oružje terorizma".

Na pitanje može li ovo inspirirati imitatore, Grgić je kazao: "Imali smo nedavno prikazivanje serije bezveznih promidžbenih filmova iz bivše Jugoslavije s ovim partizanskim zločincima. U jednom od tih filmova je završna scena vlak koji pada, i to vlak s oznakom Crvenog križa, zamislite kakva je to poruka, koji pada u provaliju. Ne bih se uopće iznenadio da je to nekome bio okidač. Kad je društvo izloženo krizi, onda treba paziti što se pušta i paziti na poruke".

Play ponuda
Play ponuda