PREKINUTA HOMOFOBIJA U HAK-u

NATJERALI HAK DA PROMIJENI PRAVILA OBITELJSKOG ČLANSTVA: Sada ga mogu koristiti i LGBT obitelji

Obiteljsko članstvo Hrvatskog autokluba sada mogu koristiti i oni koji su sklopili životna partnerstva, a ne više samo oni koji su u braku u kojem su supružnici osobe različitih spolova.

‘Supružnici različitih spolova’ bili su uvjet da bi netko mogao kupiti obiteljsko članstvo HAK-a. Tako životni partneri i partnerice nisu mogli koristiti pogodnosti njihovog obiteljskog članstva.

Reagirala pravobraniteljica za ravnopravnost spolova

Na to je prije nekoliko mjeseci reagirala pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić i pokrenula antidiskriminacijski postupak. Skrenula je pažnju HAK-a na članke 2. i 3. Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola (NN 92/14) koji životno partnerstvo definiraju kao zajednicu obiteljskog života i zatražila njihovo pismeno očitovanje, piše LGBT portal Crol.hr .


Pravobraniteljica Ljubičić primila je dopis HAK-a u kojem se kaže da je Hrvatski autoklub na sjednici donio odluku sukladnu njezinoj preporuci, i to o izmjenama Pravila Obiteljskog članstva Hrvatskog autokluba u modelima “Start”, “Optimum” i “Europa” koja je stupila na snagu te se primjenjuje od dana 1. studenog ove godine.

Nova odluka od 1.11., članstvo prošireno i na LGBT obitelji

Tako HAK-ovo obiteljsko članstvo sada podrazumijeva ‘zajednicu obiteljskog života koju čine roditelji, partneri te njihova djeca do 25. godine života, uključujući i djecu koja ne žive s obitelji ako nisu zasnovala vlastitu obitelj. Obiteljsko članstvo podrazumijeva i jednoroditeljske obitelji koje čine jedan roditelj i dijete ili djeca, kao i obitelji bez djece’, piše Crol.

Tako je sada svim građankama i građanima omogućeno ravnopravno učlanjivanje u Obiteljsko članstvo Hrvatskog autokluba.

HAK

 

Povratak na Net.hr