Nasrtljivim ugostiteljima kazna 10 tisuća kn, a onda uklanjanje stolova na mjesec dana

Zamjenik dubrovačkoga gradonačelnika Željko Raguž predstavio je novi Pravilnik o korištenju javnih površina unutar zidina koji je već izazvao brojna negodovanja.

Prema tom pravilniku ugostitelje, turističke informatore, vodiče, ulične zabavljače i karićare u ovoj sezoni očekuju velike promjene. Nema više šetanja ubacivača po Stradunu, potezanja za rukav… A, bude li se poštovao Pravilnik, neće biti ni viška stolova koje u srcu turističke sezone na gradske ulice i trgove izbaci većina ugostitelja.

Javna površina ispred svakog objekta bit će obilježena sivim naljepnicama tako da će svaki građanin moći biti komunalni redar, fotografirati površinu na kojoj se krši Pravilnik i poslati je komunalcima. Na temelju fotografije ugostitelj će biti primjereno kažnjen. Prvo sa pet, zatim s deset tisuća kuna. Ponovi li prekršaj iz gradskog Pravilnika, dizat će mu se stolovi s javne površine na mjesec dana.

Sive naljepnice

Novost očekuje i turističke vodiče. Samo licencirani vodiči koji imaju položeno za Dubrovačko-neretvansku županiju moći će voditi grupe po Gradu. Najviše pozornosti izazvale su sive naljepnice kojima Raguž želi označiti javnu površinu ispred svakog objekta u Gradu. No, to konzervatorima nije prihvatljivo. Zamjenika gradonačelnika Željka Raguža to ne zabrinjava, i kaže da pregovara s konzervatorima od kojih očekuje zeleno svjetlo jer se na taj način obilježavaju javne površine i u Bad Homburgu, najuređenijem njemačkom gradu, Barceloni…

Povratak na Net.hr