NAŠI ŠKOLARCI UČE DA JE STARČEVIĆ SRBE NAZIVAO PASMINOM? Pupovac: / 'Mnogi smatraju da patriotizam znači mrziti drugoga'

Pupovac: 'Kod nas mnogi smatraju da patriotizam znači mrziti drugoga, a ne poštivati Ustav koji svima jamči jednakost'

13.4.2021.
11:59
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Srpsko narodno vijeće predstavilo je danas Godišnji izvještaj pojava govora mržnje i nasilja prema Srbima za prošlu godinu, a na predstavljanju su govorili autor Tihomir Ponoš, predsjednik SNV-a Milorad Pupovac i docent na Katedri za kazneno pravo Pravnog fakulteta Sveučiliša u Zagrebu Aleksandar Maršavelski.

Govoreći o zakonodavnom okviru za sankcioniranje govora mržnje, Pupovac je rekao da je problem što se odredbe ponekad nesustavno i neujednačeno mijenjaju. "Ujednačena sudska praksa je problem jer jedan sud osuđuje uzvik 'Za dom spremni', a drugi ne. Tako se Hrvatsku na neki način drži za taoca”, dodao je.

Smatra da drugi problem leži u Kaznenom zakonu koji predviđa kazne za vrijeđanje žrtava holokausta.

”Osim toga da će se optužene kazniti s do tri godine zatvora, nema nikakve druge specifikacije. Kod nas je normalizirano stanje negativizma prema narodima koji su stradali kao žrtve u Drugom svjetskom ratu. Kod nas mnogi smatraju da patriotizam znači mrziti drugoga, a ne poštivati Ustav koji svima jamči jednakost”, rekao je.

Srbi kao pasmina

Pupovac se upitao kako je moguće da se u školi pojavi materijal koji navodi da je Ante Starčević Srbe nazivao pasminom. ''Pasmina se koristi za životinje. To je klasičan primjer govora mržnje u povijesti. Odgoj je u toleranciji, a ne u predrasudama'', poručuje Pupovac.

Ponoš je rekao da bi se govor mržnje trebao karakterizirati i kao prekršaj, a ne samo kao kazneno djelo. ”Imamo prekršaje u Zakonu o remećenju javnog reda i mira koji je dosta problematičan i u kojem su kazne propisane u markama. Postoje drugi zakoni kojima se govor mržnje sankcionira na temelju Zakona o suzbijanju diskriminacije. Nekad se kažnjava samo po Zakonu o kršenju i remećenju javnog reda i mira pa je to raznolika praksa”, dodao je.

Istaknuo je da je trenutačna politička klima pozitivna te da je to pokazalo i sudjelovanje potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića na obljetnici Oluje. ”Postoji put pomirenja jer to je jedini način da se iskorijeni mržnja”, poručio je Ponoš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali