NAŠ POZNATI INFEKTOLOG O EPIDEMIJI COVIDA-19: / 'Hrvatska je sigurna zemlja jer sluša glas struke'

Image

'Restriktivne mjere i njihovo popuštanje donose se na osnovu onoga kakva je situacija prema informacijama s kojima se raspolaže danas.

23.4.2020.
19:06
izvor: Nova TV

Na sjednici Vlade u četvrtak bit će predstavljen plan za popuštanje protuepidemijskih mjera i postupno vraćanje života u normalne tokove. O predviđenom popuštanju mjera te uspjehu Hrvatske u borbi s Covidom-19 za Dnevnik Nove TV govorio je doc. dr. sc. prim. Rok Čivljak iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu.

'Masovni dolazak u škole nije preporučen'

"Ovog trenutka je teško reći koja bi bila prva mjera koju bi se popustilo i kojom brzinom će biti popuštane. Tu odluku donosi nacionalni stožer civilne zaštite i epidemiološka struka. Nemoguće je reći u kojem vremenskom periodu govorimo. Donošenje mjera i restriktivnog popuštanja donosi se na osnovu onoga kakva je situacija prema informacijama s kojima se raspolaže danas. Vlada će donijeti mjere na osnovu informacija koje će sutra biti poznate. Za tjedan, dva ili tri bit će druga epidemiološka situacija pa će se donositi odluke na osnovu informacija koje će tada biti poznate", kazao je dr. Čivljak.

Što se tiče povratka učenika u škole, kazao je da je nekoj djeci u vrtićima i školama omogućeno da dolaze.

"Nisam čuo o kojim je vrtićima i školama riječ, ali nekakav masovni dolazak u škole nije preporučen da se dogodi sutra jer nismo spremni trenutno omogućiti svoj djeci distanciranje. Nije problem da djeca dođu u školu, nego se treba poštivati protuepidemijska mjera socijalnog distanciranja", naveo je.

Mjere u Hrvatskoj bolje nego u drugim zemljama

Dr. Čivljak ističe da nema brojeva novozaraženih koji bi bili odlučujući za donošenje ili popuštanje mjera.

"Nema brojke koja bi nam to mogla reći. Jedna brojka od 10, 20 ili 50 na četiri milijuna građana ne može odlučiti o tome", kazao je te dodao da u odnosu na europske zemlje Hrvatska ima manju stopu preminulih i oboljelih na milijun stanovnika.

On smatra da su naše mjere bile bolje od mjera koje se provode u nekim drugim zemljama.

"U nekim medijima se govorilo da je Hrvatska s malim brojem zaraženih i umrlih sretna zemlja. Ja bih rekao da je Hrvatska sigurna zemlja jer sluša glas struke i sve stručne odluke koje su donesene zadnjih nekoliko mjeseci opravdavaju ovako mali broj zaraženih danas. Ovo što mi radimo u Hrvatskoj, dobro radimo", istaknuo je Čivljak.

Uskoro serološka testiranja

Što se tiče serološkog testiranja navodi da je u laboratoriju dobiveno već dosta uzoraka testa.

"Pročelnica ih je evaluirala i odlučila se za test koji je smatrala za sada najsigurnijim i najpouzdanijim da bi se on u hrvatskim bolnicama provodio. Počet ćemo s testiranjem prvo zdravstvenih djelatnika. Bitno je vidjeti koliki je broj zdravstvenih djelatnika bio u kontaktu s virusom, a nije obolio i koliki je broj imao asimptomatsku infekciju", rekao je Čivljak i dodao da su zdravstveni djelatnici bili najugroženija populacija tijekom epidemije koronavirusa.

HZJZ će provesti testiranje na oko tisuću građana pa će se procijeniti broj zaraženih i asimptomatskih na nacionalnoj razini.

Koronavirus je sličan SARS-u

"Mi smo u epidemiji koronavirusa tek četiri mjeseca i ni o jednoj bolesti nismo doznali tako puno u tako kratko vrijeme. U tri mjeseca o novom virusu znamo toliko puno da bi trebali biti zadovoljni", istaknuo je dr. Čivljak u razgovoru za Novu TV.

Kako je rekao, prema jednom respektabilnom istraživanju, preživljavanje SARS COR-2 virusa slično je preživljavanju SARS COR-1 virusa.

"To je virus SARS-a koji je prouzročio epidemiju 2009. godine i otprilike se vidjelo da imaju sličnu duljinu preživljenja na neživim površinama", kazao je Čivljak i dodao da opet postoji razlika radi li se o kartonu ili nehrđajućem čeliku ili plastici.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno