KOMENTIRAO I CJEPIVO

NAŠ POZNATI FIZIČAR OTKRIVA ZAŠTO NEKI U DOBA KORONE NE VJERUJU ZNANOSTI: ‘Prvo je bilo sramežljivo, a sad je totalno ludilo’

‘Kada je krenula koronakriza, ona se činila kao idealna prilika da se ljudima pokaže kako djeluje famozna znanstvena spoznaja’, kazao je fizičar Saša Ceci dodavši kako je onda sve počelo predugo trajati

Kako je i zašto s pandemijom koronavirusa najprije rasla, a zatim padala vjera u znanost, pitanje je na koje je  u RTL Direktu odgovor pokušao dati fizičar s Instituta Ruđer Bošković i poznati popularizator znanosti Saša Ceci.

“Kada je krenula koronakriza, ona se činila kao idealna prilika da se ljudima pokaže kako djeluje famozna znanstvena spoznaja. Nismo na početku znali o virusu pa su ljudi saznavali kako se skupljaju podaci i gradi jedna teorija što je virus i kako djeluje. Međutim, za javnost je to trajalo predugo”, kazao je Ceci.

‘Ljudima je u jednom trenutku sve to dosadilo’

Međutim, dodao je, to nije predugo za znanstvenike koji su znali koliko je sve komplicirano i koliko će vremena trebati da se pronađe cjepivo i da nema do tada nekog pametnog rješenja osim pranja ruku, distance i maski.

“U prvoj fazi iz tjedna u tjedan Stožer je objašnjavao ono što sve znanstveno znamo, pa opet drugi tjedan pa tjedan nakon toga i onda u jednom trenutku i ljudima i medijima je to dosadilo pa su mediji razmišljali ima li neko drugo mišljenje. I naravno da ima, Prvo su to bila neka sramežljiva razmišljanja, a onda je nastalo totalno ludilo”, smatra Ceci.

Dodao je i da će, kada dođe cjepivo, cijepiti i sebe i svoju djecu, a vjeruje da će i njegovi kolege učiniti isto.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr