banner

A ODGOVORNOST?

MARKIĆKINI LJUDI IMAJU NOVE PROHTJEVE: Dobili su potpise na uvid, ali sad traže povjerenstvo ‘koje nije sastavljeno od poslušnika’

Ministarstvo je nevažeče potpise dalo na uvid, no Markićkinim inicijativama to nije dovoljno

Građanska inicijativa Narod odlučuje održala je press konferenciju u vezi zahtjeva za revizijom provjere potpisa za referendum o promjeni izbornog sustava.

Poslali su dopis Ministarstvu uprave u kojemu od ministra Lovre Kuščevića traže kategorizaciju 30.000 potpisa koje nije priznao. Traže da se sastavi zasebno izvješće o provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa za GI Narod odlučuje, prenosi Dnevnik.hr.

MINISTARSTVO UPRAVE DALO NA UVID NEVAŽEĆE POTPISE: Građanskim inicijativama dali rok od tjedana dana

Traže osnivanje novog povjerenstva

Natalija Kanački rekla je kako im je nedostajalo 0.88 posto potpisa za prvo pitanje na referendumu, dok im je za drugo pitanje nedostajalo 2,02 posto potpisa. Luka Mlinarić rekao je kako traže osnivanje neovisnog Povjerenstva koje, kako kaže, neće biti sastavljeno od Kuščevićevih poslušnika. Podsjeća kako su u petak podnijeli zahtjev da Ministarstvo napiše dva odvojena izvješća o, po njihovu  mišljenju, nevaljalim potpisima, te da ih Ministarstvo pojasni.

“Nije prihvatljivo da je Ministarstvo uprave izradilo jedno, zajedničko, izvješće u kojem međusobno miješa dvije zasebne referendumske inicijative koje su pokrenule prikupljanje potpisa za referendume o potpuno odvojenim temama. Tražimo da u novom izvješću, za svako referendumsko pitanje razdvoji potpise koje nisu priznali, te da navedu zašto ga nisu priznali, odnosno da navedu koji je broj potpisa hrvatskih građana APIS proglasio nevažećim, a koji Povjerenstvo Ministarstva uprave te da specificiraju po kojim su osnovama potpisi proglašeni nevažećima od strane svake od dvije navedene instance”, objasnio je Mlinarić. Nisu komentirali što s upisivanjem preminulih i maloljetnih što predstavlja kazneno djelo.

Povratak na Net.hr