U ZADNJI TREN

NAPETI IZBORI NA JUGU HRVATSKE: Bulj prestigao Bauka i ulazi u drugi krug s HDZ-ovim kandidatom za župana

Jedna od najzanimljivijih izbornih utrka vodila se u Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje je i jedno od većih izbornih bojišta HDZ-a i Mosta nakon raskola među tim dvjema strankama u vladajućoj koaliciji na nacionalnoj razini.

Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva od ponoći, a na temelju 94,5 posto prebrojanih glasova, HDZ-ov kandidat za župana Blaženko Boban (koji je u zadnji čas zamijenio Zlatka Ževrnju maknutog zbog afere Zlatni rat) dobio je 42,01 posto glasova, dok je Mostov kandidat Miro Bulj drugi s 22,45 posto glasova. Treći je SDP-ov kandidat Arsen Bauk s 21,18 posto i ako u prebrojavanju preostalih glasova ne bude velikih preokreta, Bulj će u drugi izborni kruug s HDZ-ovim kandidatom.

Bulj i Bauk u napetoj borbi za drugo mjesto

Inače, tijekom večeri u nekoliko navrata Bulj i Bauk smjenjivali su se po broju osvojenih glasova na drugom mjestu, a među njima je stalno bila vrlo mala razlika.

Što se tiče izbora za Skupštinu Splitsko-dalamtinske županije, lista HDZ-HSS prema podacima od ponoći s obrađenih 94,37 posto biračkih mjesta, dobila je 38,04 posto glasova, Most 17,03 posto, a izborni prag još zasad prelaze liste SDP-HNS (14,80 posto), Hrvatska građanska stranka Željka Keruma (11,82) te stranka Pametno (7,34 posto).

Kerum i Krstulović Opara u drugi krug

U samom gradu Splitu, u borbi za Gradsko vijeće koalicija HDZ-HSLS-HSS nakon što su preborjani glasovi na svim biračkim mjestima, dobila je 25,31 posto glasova, Kerumov HGS 19,20 posto, Pametno 16,43 posto, Most 10,84 posto, a SDP-HNS 10,61. To su ujedno stranke koje su prešle izborni prag i ušle u Gradsko vijeće.

U izborima za gradonačelnika u prvom krugu je Željko Kerum s 30,40 psoto glasova, a HDZ-ov Andro Krstulović Opara 26,10 posto. Njih dvojica ušla su u drugi krug izbora za splitskog gradonačelnika. Treća je bila Marijana Puljak iz stranke Pametno s 20,54 posto osvojenih glasova.

Povratak na Net.hr