BURNO U SABORU

NAPALI KATARINU PEOVIĆ JER JE NAZVALA TUĐMANA ZLOČINCEM: ‘Hvalite petokraku, a da nije prvog predsjednika ne biste tu danas sjedili’

Izjava Katarine Peović izazvala je silne reakcije drugih zastupnika

U Saboru se danas nastavila 3. sjednica, a zastupnici raspravljaju o Prijedlogu zakona o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti kojim bi se stvorio okvir za osnivanje sveučilišta kao visokoobrazovne i znanstveno-istraživačke ustanove za obrambeni i sustav domovinske sigurnosti.

Izvođenjem specijaliziranih studijskih programa koji zadovoljavaju potrebe obrambenoga i sigurnosnog sustava omogućava se razvoj interdisciplinarnog područja znanosti u polju ‘Vojno-obrambene i sigurnosno-obavještajne znanosti i umijeće’. Sveučilište obrane i sigurnosti omogućavat će obrazovanje budućih časnika Hrvatske vojske, ali i zaposlenika u drugim tijelima čiji su poslovi i nadležnosti povezane s domovinskom sigurnosti.

‘CRNI MRAK FILO-USTAŠTVA DOLAZI SA SAMOG VRHA’: Katarina Peović stala u obranu crvene zvijezde petokrake u Rijeci

Ministar obrane Mario Banožić je kazao da će sveučilište dobiti ime po Franji Tuđmanu, a da će koristiti imovinu MORH-a.

Raspravu oko Sveučilišta zakuhala je čelnica Radničke fronte Katarina Peović koja je pitala treba li nam novo Sveučilište i ne bismo li 25 godina nakon rata trebali raditi na demilitarizaciji.

Okršaj zbog Tuđmana

“Je li prikladno ime Franje Tuđmana prigodno s obzirom na to da je Međunarodni kazneni sud utvrdio da je on sudjelovao u udruženom zločinačkom poduhvatu?”, upitala je Peović.

“Mislim da je ime vrhunski odabrano jer je riječ o prvom hrvatskom predsjedniku”, odgovorio joj je Banožić, no izjava Katarine Peović izazvala je silne reakcije drugih zastupnika.

Potom se za riječ javio Željko Reiner.

“Riskirajući da dobijem opomenu, želim jasno reći da je sramotno i besprizorno u ovoj zgradi tvrditi da je dr. Franjo Tuđman zločinac. On je stvaratelj hrvatske države, bez njegova vodstva pitanje je kako bi država izgledala i bi li oni koji danas o njemu tako govore uopće tu sjedili. Ili bi bili negdje u Užicama”, rekao je.

Nakon Reinera javio se i Marijan Pavliček.

“Ovo je sramotno. Kako vas nije sramota da možete reći da je prvi hrvatski predsjednik zločinac. Pa on je vama omogućio da ovdje danas sjedite. To je nečuveno. Hvalite zvijezdu petokraku koja je razala Vukovar, a smatrate da je prvi hrvatski predsjednik zločinac. Trebate biti udaljeni sa sjednice”, rekao je.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković zamolio je sve zastupnike da biraju riječi ubuduće.

Povratak na Net.hr