TEROR U ŠPANJOLSKOJ: / Raste broj žrtava napada u Barceloni, uhićen i četvrti osumnjičenik za masakr

Image
Foto: AFP
18.8.2017.
12:37
AFP
Play logo

U napadu jurećeg kombija u centru Barcelone prema posljednjim podacima ubijeno je 14 osoba a čak 130 ih je ozlijeđeno dok je u sto kilometara udaljenom turističkom gradiću Cambrilsu u napadu ozlijeđeno sedam osoba. Od 130 ozlijeđenih 17 je u kritičnom stanju, javlja Reuters.

Image
ISIS PREUZEO ODGOVORNOST ZA KRVAVI NAPAD U BARCELONI: /

Poginulo najmanje 13 ljudi, uhićena i treća osoba!

Image
ISIS PREUZEO ODGOVORNOST ZA KRVAVI NAPAD U BARCELONI: /

Poginulo najmanje 13 ljudi, uhićena i treća osoba!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među žrtvama zasad nisu identificirani državljani Hrvatske i BiH. Jučer je broj poginulih bio 13, no španjolski mediji su javili da je u bolnici preminula i četrnaesta žrtva. Riječ je, navodno, o ženi koja je zadobila teške ozljede u napadu u tursitičkom gradiću Cambrilsu, koji se dogodio oko 1 sat iza ponoći, gdje su se petorica terorista u Audiju A3 također zaletjela u gomilu ljudi.

Nema žrtava iz Hrvatske ni iz BiH

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) priopćilo je da prema zasad dostupnim informacijama nema službenih podataka da je netko od hrvatskih državljana stradao u terorističkim napadima u Barceloni i Cambrilsu, te da je hrvatsko veleposlanstvo u Madridu u stalnom kontaktu sa španjolskim nadležnim tijelima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U veleposlanstvu BiH u Madridu za Hinu je potvrđeno da među žrtvama nema ni državljana BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zasad nema državljana BiH ali još uvijek se obavljaju identificiranja pa informacija nije konačna", rečeno je Hini u veleposlanstvu BiH.

Zasad je među poginulima identificirana žrtva iz Belgije. Belgijski ministar vanjskih poslova Didier Reynards potvrdio je to preko Twittera. "Nažalost, sa žalošću moramo reći kako je belgijska žrtva u Barceloni. Moja sućut obitelji i bližnjima", napisao je. Ubijena su i tri državljana Njemačke, izvijestili su njemački mediji, a među ozlijeđenima je i dvadesetak Francuza. Španjolski dužnosnici još uvijek nisu potvrdili identitete ubijenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najsmrtonosniji teroristički napad u zadnjih 30 godina

U 12 sati se u Barceloni odala počast stradalima minutom šutnje. Riječ je o najsmrtonosnijem napadu u Barceloni od 1987. godine kada je u bombaškom napadu pripisanom baskijskoj separatističkoj grupi ETA-i poginula 21 osoba.

Policija još uvijek traga za vozačem kombija koji je u ulici La Rambli, gradskoj žili kucavici, pokosio prolaznike. Zasad su uhićene ukupno tri osobe, dvije u gradiću Ripollu a jedna u mjestu Alcanaru, a policija je danas privela i četvrtu osobu osumnjičenu za povezanost s napadom, no još se ne zna o kome se radi. Jedan od njih je Driss Oukabir, mladić čija je fotografija u četvrtak popodne osvanula u medijima, i koji se spominjao kao počinitelj. Njegovi su dokumenti pronađeni u kombiju nakon što je vozač istrčao i pobjegao. No Driss Oukabir je dobrovoljno došao u policijsku postaju u Ripollu i rekao kako su mu ukradeni dokumenti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
shimmer fallback
shimmer fallback

Policija traga za njegovim mlađim bratom 18-godišnjim . On je, sumnja policija, s bratovom putovnicom mogao unajmiti dva kombija. Jednim je počinjen napad a drugi je pronađen 70 kilometara od Barcelone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istražitelji također sumnjaju da je džihadistička ćelija sastavljena od osam osoba namjeravala napasti plinom butanom u više mjesta u Kataloniji, pokrajini na sjeveroistoku Španjolske. U mjestu Alcanaru je u noći sa srijede na četvrtak došlo do eksplozije u kojoj je poginula jedna osoba. Jedan od uhićenih je ozlijeđen tom prilikom. Policija nastoji saznati da li su plinske boce služile za pripremu eksplozivnog materijala.

Prvi napad kombijem u Barceloni u četvrtak popodne policija povezuje s noćnim napadom u primorskom mjestu Cambrilsu. Ondje su policajci propucali i ubili pet muškaraca koji su kombijem ozlijedili šest prolaznika i jednog policajca. Nekoliko ubijenih muškaraca imalo je improvizirane eksplozivne pojaseve za koje je policija ustanovila da su bili lažni.

BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo